Liesipaloja syttyy tavallisimmin unohduksen tai erehdyksen myötä. Lemmikit ja pienet lapset voivat myös käännellä lieden nappuloita tahattomasti. Liesivahdilla ainakin osa paloista on mahdollista ehkäistä.

Tilastojen mukaan kodin sähköpalojen kyseenalainen johtopaikka kuuluu selkeästi sähköliedelle. Liesipaloja syttyy Suomessa lähes tuhat kertaa vuodessa. Palojen syynä on hyvin harvoin suoraan liedestä johtuva vika. Useimmiten syy on ihmisen toiminnassa.

Päälle jääneen lieden kuuma levy sytyttää liedellä tai sen läheisyydessä olevan paloherkän ruoan tai esineen palamaan, josta palo leviää nopeasti lähiympäristöön.

Jotta liesipalojen määrä saataisiin laskuun, turvatekniikkaan on satsattava nykyistä enemmän. Pelkkä vaaratilanteista tiedottaminen ei ole juurikaan parantanut tilannetta vuosien varrella. Erityisesti kotona asuvat ikääntyneet ja toimintakyvyltään rajoittuneet saattavat kokea turvattomuutta ja läheltä piti tilanteita lieden kanssa. Joissakin maissa, kuten Norjassa, liesivahdit ovat olleet pakollisia jo muutaman vuoden.

Sammuttaa vaaran uhatessa

Automaattisesti toimiva liesivahti on tehokas turvaväline. Liesivahti koostuu tavallisesti kahdesta eri yksiköstä: anturin sisältämästä hälyttimestä ja ohjainyksiköstä. Anturiosa asennetaan liesituulettimen alapintaan tai seinälle lieden yläpuolelle. Lieden sähköliitännän ja syöttöjohdon väliin kytketään ohjainyksikkö.

Anturiyksikön tunnistin seuraa lieden lämpötilaa ja samanaikaisesti ohjainyksikkö tarkkailee lieden virrankulutusta. Kun mitatut arvot muuttuvat tavallisuudesta poikkeavaksi, anturiyksikkö hälyttää ensin äänimerkein ja merkkivaloin. Jos tilanteeseen ei reagoida, ohjainyksikkö puuttuu peliin ja katkaisee automaattisesti liedestä virran.

Sähköasentajan asennettava

Liesivahteja on sekä yksi-, kaksi- ja kolmivaihekytkentäisiä. Useimmiten täysikokoinen liesi on kytketty kolmivaihevirtaan, jotta keittolevyjä ja uunia voi käyttää maksimiteholla samanaikaisesti. Sähkötyöt ovat aina luvanvaraisia ja tarvitsevat ammattilaisen, jonka takia liesivahdit harvemmin päätyvät tavallisten kansalaisten ostettaviksi markettien hyllyille.

Pelkän paristokäyttöisen hälyttimen voi asentaa paikalleen lieden päälle kuka tahansa, mutta lieden syöttöjohtoon asennettava ohjausyksikkö tarvitsee jo sähköasentajan työpanoksen, kuten muutkin lieden asennuksessa tarvittavat sähkötyöt. Liesivahtipaketti myydään tavallisesti asennustyön sisältävänä kokonaisuutena, jolloin mainoslehtisessä ilmoitettu pelkän liesivahdin parin sadan euron hinta helposti tuplaantuu.

Liesivahti estää liesipaloja

Kaikkien liesivahtien toimintaa ohjaa turvallisuusstandardi (EN 50615), jonka tarkoitus on laitteiden yhdenmukainen toimivuus. Liesivahdin tulee katkaista lieden sähköt jo ennen palon syttymistä, eikä vahti saa häiritä tavallista ruoanlaittoa.

Liesivahtien toimivuus testataan muun muassa kuumentamalla ruokaöljyä lähes leimahduspisteeseen (330 °C) asti. Turvalaitteen on katkaistava virta ennen leimahduslämpötilaa, eikä öljy saa syttyä palamaan poiskytkemisen jälkeen seuraavan kymmenen minuutin aikana. Hälytysäänille määritetään standardissa myös riittävä äänenvoimakkuus.

Suurin osa liesien aiheuttamista paloista aiheutuu valvomattomasta käytöstä. Liesi unohtuu päälle tai kytkeytyy tahattomasti päälle, jolloin lieden päällä oleva palava materiaali syttyy. Sähkölieden keittolevy kuumenee täydellä tehoasetuksella jo viidessä minuutissa jopa 500-asteiseksi. Lieden päälle unohtunut patalappu tai pahvin pala syttyy korkean lämpötilan vaikutuksesta hetken päästä. Tämän tyyppiset palot ovat liesivahdeille haasteellisia, sillä palo kytee jonkin aikaa anturin silmältä piilossa.

Vielä nopeammin, jo kolmessa minuutissa, kuumenee ruokaöljy induktiotasolla leimahtamispisteeseen. Jos liesivahdin lämpöanturi on ohjeiden mukaisesti asennettu, laite reagoi vaaratilanteeseen nopeasti. Viime kädessä vahdin nopea toiminta on kiinni laitteen reagointiherkkyydestä, joka on syytä asettaa kohdalleen valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Vakiovarusteeksi keittiöön

Paloja voi yrittää estää muillakin tavoin. Esimerkiksi induktioliesi tai kellokytkimellä varustettu tavallinen liesi auttavat estämään kotieläinten tai lasten vahinkokytkennät. Induktioliesi katkaisee automaattisesti virran, kun keittoalueella ei ole siihen sopivaa astiaa. Lieteen liitetty kellokytkin estää vahingossa päälle menneiden levyjen kuumenemista. Päälle unohtuvaa liettä ei kumpikaan näistä ratkaisusta hetkessä katkaise. Tehokkain ja monipuolisin turvavaruste on automaattisesti toimiva liesivahti.

Lieden turvalaitteet eivät ole tarkoitettu vain vanhuksille ja muistihäiriöisille. Ne parantavat lieden käyttöturvallisuutta kaikenlaisissa talouksissa. Turvalaitetta hankittaessa kannattaa selvittää, millainen turvataso halutaan saavuttaa ja mitä turvateknikkaa löytyy jo valmiiksi omasta liedestä.

TM Rakennusmaailma testasi kolmea liesivahtia. Testin kolme liesivahtia eroavat toisistaan niin asennuksen kuin käytettävyyden osalta. Käyttötarkoitus on kuitenkin sama: estää kuumalle liedelle jääneen astian aiheuttamasta tulipalosta ruoanlaiton yhteydessä. Norwescon liesivahti estää myös tahattoman päälle kytkennän, jotka usein estetään myös lieden lapsilukolla. Norwesco sopii aikakytkimen ansiosta parhaiten ikäihmisille. Innohome ja Safera edustavat modernimpaa ja täysautomaattista liesiturvaa, joka voisi hyvin yleistyä vaikka jokaiseen talouteen.

Lue lisää:

Sähköpalot vähenivät, mutta liesipaloja on vieläkin turhan paljon