Kesän helteet ja muut epätavalliset sääolosuhteet ovat testanneet luonnon kestokyvyn ohella myös ulkona käytettävää elektroniikkaa. Yksi esimerkki tästä ovat pihavalaistuksen ohjauksessa ja kulunvalvonnassa käytettävät liiketunnistimet. Joissakin tapauksissa on epäilty helteiden rikkoneen niitä.

Asentaja Erkki Åsten kertoo laitteiden kestävän helposti Suomen kovimmatkin helteet. Vaikka lämpötila voi suorassa auringonpaisteessa nousta meilläkin hurjiin lukemiin muovikotelon sisällä, tämä riittää harvoin elektroniikan vikaannuttamiseen. Näin siksi, että tunnistimet on suunniteltu kestämään myös Etelä-Euroopan paljon rajumman kärvennyksen.

”Joissain tapauksissa lämpö voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia kondensaattoreiden kuivumisen takia”, sanoo Åsten.

Ulos asennettava elektroniikkaa kestää Åstenin mukaan hyvin myös pakkasta. Eniten harmia tuottavat ukkoset sekä olosuhteet, joissa vesi pyrkii kondensoitumaan laitteen sisälle.

”Kondensoitumisongelmaa usein vähentää elektroniikan tuottama lämpö, joka kuivattaa laitetta sisältäpäin”, toteaa Åsten.

Liiketunnistimien vikaantumisen tyypillisin syy on sään sijasta heikkolaatuinen elektroniikka. Maallikko  voi arvioida tämän laatua lähinnä vain laitevalmistajan brandin perusteella.

Vaikka lähes kaikki komponentit tulevat Aasiasta, itse laitteen valmistajalla on merkitystä.

”Kiinassa tuotetaan myös laadukkaita komponentteja ja brandistaan kiinnostuneet laitevalmistajat pyrkivät varmistamaan juuri näiden päätymisen omiin tuotteisiinsa”.

”Hyvällä tuurilla myös halpa Aasiassa valmistettu laite voi kestää pitkään jos tähän on sattunut päätymään hyvälaatuisia komponentteja”, kertoo Åsten.

Virran vähäisyys voi sekoittaa ohjauksen

Liiketunnistimella varustettu valaistusjärjestelmä voi joskus vikaantua myös siksi, että järjestelmän virrankulutus on liian pieni. Ohjaus on usein suunniteltu tietynsuuruiselle minimivirralle. Ongelma saattaa nousta esiin esimerkiksi silloin kun valaisimia päivitetään ledeiksi. Virrankulutus voi painua niin vähäiseksi, että tämä sekoittaa ohjauksen.

Åstenilla itselläänkin on kokemusta asiasta. Sitä saatiin myymälätilassa, jonka valaisinjärjestelmään kuului liiketunnistimia ja useita valaisimia. Kun valaisimet vaihdettiin ledeiksi, valot alkoivat syttyä ja sammua omaan tahtiinsa tai eivät syttyneet lainkaan.

Virran suuruus voi tuottaa ongelmia nimenomaan silloin kun virran kytkentä perustuu puolijohteeseen.

”Jos kytkin on rele, se pystyy käsittelemään sekä heikkoa että voimakkaampaa virtaa”, sanoo Åsten.