Talo jonka seinissä näkyvät hopeiset tiivisteet

Tiivis talo

Vesilahdella vielä rakenteilla oleva talo on yksi Suomen tiiveimmistä. Talon ikkunapielistä tai elementtien liitoksista ei virtaa ilmaa sisään eikä ulos. Niinpä ilmanvaihto tapahtuu hallitusti koneellisen, lämpöä talteenottavan ilmanvaihtojärjestelmän kautta.

Eikö täysin tiiviissä talossa asuessa tule tukalat oltavat? Ari Tanni ei ainakaan siihen usko. Hän on keskustellut ihmisten kanssa talojen tiiveydestä enemmän kuin tarpeeksi työssään SPU Systems Oy:n aluepäällikkönä. Yritys valmistaa ja markkinoi polyuretaanista valmistettuja rakennuslevyjä.

Nykykäsityksen mukaan rakennuksen vaipan tulee olla tiivis ja ilmanpitävä. Ilmanvaihtoa ei voida hallita kunnolla, jos ilmavuotoja on missä sattuu. Rakennusmääräysten mukainen lämmön talteenottojärjestelmä ei voi toimia kunnolla, ellei ilmantiiveys ole kunnossa.

Tanni sanoo, että talon seinät voivat olla vaikka kuinka hyviä energiatehokkuudeltaan, mutta jos nurkista tai elementtien liitoksista puhaltaa sisälle kylmää ilmaa, energia karkaa harakoille.

Ari Tannin talo on paitsi asuintalo, myös tutkimuskohde, johon hän on hankkinut työnantajaltaan SPU Systems Oy:ltä polyuretaanieristeet ja patentoidun SPU Passiivikaton. Talon seinät koottiin tehtaalla valetuista teräsbetonielementeistä, ja niihin kiinnitettiin ulkopuoliset polyuretaanieristeet, joiden päälle naulataan vielä ulkolaudoitus.

Kuvissa talon metallinen ilme johtuu siitä, että ulkoseinien 120 millin polyuretaanieriste on pinnoitettu alumiinifoliolla.

Tavallinen saunanrakentaja voisi huomauttaa, että seinäeristeen alumiinifoliot ovat väärällä puolella, talon ulkoseinässä. Eikö tuollaisen kosteussulun pitäisi olla heti sisäseinän alla, ettei kastepiste jäisi seinän sisään? Tanni ei ole huolissaan. Valkeakoskella valmistettu betoninen seinäelementti on sinällään niin tiivis, ettei kondenssivesiongelmaa rakenteessa pääse syntymään. Sen sijaan kaikki ilmavuodot on saatu minimoitua, kun eristelevyt on huolellisesti kiinnitetty paikoilleen ja vielä teipattu päältä.

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 3/09, joka ilmestyi 25.3.