Lattiapintojen lipeäkäsittely on tullut taas ajankohtaiseksi, kun mattapintaiset, vaaleat puulattiapinnat ovat suosiossa.

Ennen lipeäkäsittely tehtiin lipeällä ja hiekalla, nyt saatavana on valmiita puunkäsittelytuotteita. Puulipeä suojaa lattiaa auringon aiheuttamalta kellastumiselta ja vaalentaa puun pintaa. Samalla se tekee lattiasta kestävämmän ja kovemman.

Puulipeää käytetään erityisesti lattioihin, mutta se käy myös puupaneelien ja huonekalujen käsittelyyn. Gammeldags-puulipeässä on kaksi sävyä, väritön ja valkoinen. Valkoinen puulipeä sisältää enemmän kalkkia, mikä valkaisee puuta. Väritön puulipeä muuttaa puun luonnollista sävyä hieman kellertävämmäksi. Tikkurilan Faxe Puulipeän sävy on valkoinen.

Värittömällä puulipeällä käsitelty ja valkoisella öljyvahalla viimeistelty lattia.

Lipeäkäsittelyn voi tehdä uusille, käsittelemättömille havupuupinnoille kuten männylle, kuuselle ja lehtikuuselle. Pehmeä havupuu kovettuu lipeöinnin avulla, joten puu kestää paremmin kulutusta.

Näin teet lipeäkäsittelyn

Hio puupinta kevyesti auki puunsyiden suuntaisesti, jotta lipeä imeytyisi paremmin. Isommissa kohteissa kannattaa käyttää lattiahiomakonetta, pienemmissä hionnan voi tehdä jatkovarrellisen hiontatuen ja hiontapaperin avulla. Suositeltu paperikarkeus on 100–120.

Poista hiontapöly lakaisemalla tai imuroimalla työmaaimurilla.

Suojaa kädet kumikäsineillä ja silmät suojalaisella ennen työn aloittamista. Sekoita puulipeäliuos hyvin ja kaada koko kanisterillinen ämpäriin. Levitä puulipeää keinokuitusiveltimellä reilu kerros puunsyiden suuntaisesti. Litra riittää noin viidelle neliölle runsaallakin levityksellä. Sekoita liuosta aina pensseliä kastettaessa, jotta kalkki ei painu astian pohjalle.

Yleensä yksi, reilu käsittelykerros riittää.

Anna lattian kuivua yhdestä kolmeen vuorokautta. Kuivumisaika riippuu lämpötilasta ja ilmankosteudesta. Lipeöinnin aikana huoneen ja lattian suositeltu lämpötila on noin 20 astetta. Alle 15 asteen lämpötilassa lipeöintiä ei kannata tehdä.

Puulipeän kuivuessa lattian pintaan muodostuu valkoista kalkkipölyä. Se hangataan irti punaisella hankauslevyllä tai karkealla harjalla ja puhdistetaan huolellisesti työmaaimurilla ennen öljyvahausta. Käytä työn aikana suojahaalaria ja hengityssuojainta ja laita kenkien päälle muovisuojat tai kulje sukkasillasi. Näin lattiaan ei jää kengänjälkiä.

Jos lattian värisävy näyttää epätasaiselta ensimmäisen käsittelyn jälkeen, lipeöinnin voi tehdä toisen kerran, kunhan pintaan kuivuneet kalkit on ensin poistettu.

Viimeistele öljyvahalla

Puuta ei voi jättää pelkälle lipeäpinnalle, vaan pinta pitää viimeisellä lopuksi kulutusta kestävällä ja puhtaanapitoa helpottavalla Osmo Color Öljyvahalla. Suojakäsittelyyn voi valita joko värittömän tai valkoisen Öljyvahan, joka syventää entisestään valittua sävyä.

Levitä öljyvahaa mikrokuitutelalla ohut kerros ja anna pinnan kuivua vuorokauden ajan. levitä sen jälkeen toinen kerros Öljyvahaa. Ohut levitys auttaa pintakäsittelyä kuivumaan nopeammin.

Työvaihevideon mäntylattian lipeäkäsittelystä pääset katsomaan tästä.

Lisätietoa Gammeldags, Osmo Color ja Tikkurila.