turvamatto

Tapaturmatilasto tietää, että koti on vaarallisen liukas paikka. Jalka liiraa saunan laatalla, pito pettää parketilla ja portaita laskeudutaan pää kolmantena jalkana. Seurauksena on särkyä, sairaslomaa ja kallis lasku. Liukastumista voi ja kannattaa torjua kaikin keinoin.

Suomen talvessa elävän selviytymisohje on suoraviivainen: selvitä kelitilanne ja toimi sen mukaan. Muutamaa kelityyppiä on pidettävä erityisesti silmällä. Keli on erittäin liukas, kun jään päälle sataa lunta tai vettä. Jään päälle voi ilmaantua petollinen vesikerros myös sulamisen myötä. Kulkureiteille pyryttänyt lumikerros ja nollassa tai vähän pakkasella pysyttelevä lämpötila ennakoivat erittäin liukasta keliä.

Pelkkä varoitus ei pidä pystyssä. Lisäksi tarvitaan kengät kelin mukaan sekä panostusta kulkureittien ja pihan kunnossapitoon. Liukuesteet ja nastakengät antavat hyvin pitoa, muunlaisten kenkien varmin pohjamalli on voimakkaasti kuvioitu. Pehmeän huokoisesta materiaalista valmistettu pohja ei kovetu pakkasella liukkaaksi. Muoviset korkolaput kannattaa vaihdattaa kumisiin.

Säkkikaupalla rautakaupoissa myytävä Leca-soramurske on hiekkaa parempi vaihtoehto silloin, kun jään pinnalle kertyy vettä, joka sitten taas jäätyy. Leca-sora kelluu veden pinnalla torjuen jäätyvän pinnan liukkautta. Hiekka sen sijaan painuu pohjaan, mutta siintää jään läpi antaen petollisen harhakuvan siitä, että hiekoitettu on.

Sisälläkin on liukasta

Kauniiden lattiamateriaalien ja avarien lattianäkymien annetaan nykyään reilusti näkyä. Kaikki eivät halua mattoja lattioilleen pintoja peittämään ja pehmentämään. Silloin lattian valintaan vaikuttavat ulkonäön lisäksi tuntuma jalan alla, pinnan pehmeys, lämpö ja liukkaus.

Laajassa lattiamateriaalitarjonnassa on mistä valita. Ottaisiko laminaattia, linoleumia, parkettia, kovapuuta, laattaa vai lankkua? Entäpä millaista laminaattia, linoleumia, parkettia…? Makunsa ja tarpeensa kullakin, mutta ammattilainen osaa antaa hyödyllistä taustatietoa lattian kuin lattian valintaan.

Laminaatti yleistetään erityisen liukkaaksi lattiamateriaaliksi, osin syyttä suotta. Laminaateissa, kuten kaakeleissakin, hinta yleensä kertoo laadun. Markkinoilta löytyy myös laminaatteja, joiden pinta on käsitelty ei-liukkaaksi.

Parketeissa lakkapinnat ovat liukkaampia kuin öljyt ja vahat, mutta myös lakkapinnan liukkautta voi torjua oikealla hoitoaineella. Kaikenlaisten lattiamateriaalien liukkauden torjuntaan on tarjolla täsmähoitoa eli tuotekohtaisia hoitoaineita, joiden valinnassa lattiavalmistajat osaavat neuvoa.

Toisin kuin joskus luullaan, parketin puulaadulla tai kuviolla (mosaiikki/sauva) ei ole merkitystä liukkauden kannalta. Lakka-, vaha- ja öljyvaihtoehtojen liukkaudessakaan ei ole suuria eroja kunkin tuoteryhmän sisällä eli kun vertaillaan esimerkiksi mattalakkoja keskenään. Erot tulevat esiin kulutuskestävyydessä.

Kodin pintojen materiaalivalinnat ovat tärkein tekijä liukkauden torjunnassa. Aina se ei riitä. Hyväkin lattiapinta tai porras voi muuttua tietyissä olosuhteissa ja väliaikaisesti liukkaaksi. Yllättävä ja ennakoimaton liukkaus on aina vaarallista. Kodeissa on myös kohteita, joissa liukastumisen vaara on pysyvä. Avuksi tulevat liukastumista torjuvat tuotteet.

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 2/11, joka ilmestyi 23.2.