Kaatumiset ja liukastumiset ovat tavanomaisimpia tapaturmia maassamme. Talvikunnossapito kuuluu kiinteistön omistajalle, mutta keliin sopivat kengät pitää itse löytää.

Invalidiliiton mukaan tilastoituja tapaturmia sattuu 1,1 miljoonaa vuosittain. Paljon kaatumisia jää kuitenkin tilastojen ulkopuolelle, kun pienistä pyllähdyksistä ei kerrota kenellekään ja mustelmat parannellaan hiljaisuudessa. Liukastumiset aiheuttavat mm. nyrjähdyksiä, venähdyksiä ja ruhjeita. Joskus kysymys on vakavammasta kuten aivotärähdyksestä tai murtumasta.

Talvikunnossapito tarkoittaa lumenpoistoa, hiekoittamista, jään poistoa ja kasatun lumen pois kuljettamista. Lumityöt ja liukkauden torjunta kuuluvat kiinteistölle. Omakotiasukas vastaa pihansa ja kulkuteiden kunnosta. Kunta hoitaa talvella yleensä ajoradat, pyörätiet ja jalankulkukäyvät. Kiinteistön omistaja on vastuussa, jos kulkijalle sattuu liukkaudesta johtuva tapaturma alueella liikkuessaan.

Hyvät talvijalkineet ovat keliin sopivat ja käyttäjälleen mukavat. Kengissä voi olla pehmeästä kumista valmistetut ja karkeakuvioiset pohjat sekä matala ja leveä kanta. Sileäpohjaiset sisätossut ja korkokengät ovat talvikelissä jopa hengenvaaralliset. Pitoa lisäävät kenkien pohjaan kiinnittävät liukuesteet tai kenkien nastoitus.  Markkinoilla on myös ilman nastoja toimivia pitopohjakenkiä. Liukuesteitä saa kaupasta ja nastoituksen tekee suutari vanhoihinkin jalkineisiin.

Hiekoitussepeli käy liukkauden torjuntaan jäisellä ja lumisella pinnalla. Kevytsora on parhaimmillaan muuttuvissa sääoloissa eli silloin kun vuorotellen pakastaa ja lauhtuu. Kaatumista voi välttää sopivilla jalkineilla, harjoittamalla lihaskuntoa ja ylläpitämällä tasapainoa. Asiantuntijat neuvovat myös kaatumaan oikein: kädet pois välistä ja leuka rintaan kiinni. Silloin loukkaantumisen vaara on pienimmillään.