Uudisrakennuksen suunnitteluvaiheen tärkeimpiä hetkiä on harkita, miten tilaa jaetaan ovilla vai onko tarvetta oville lainkaan. Yhä useampi uudisrakentaja on siirtynyt liukuovien kannalle, sillä avautuvat ovilehdet rohmuavat lattia- ja seinätilaa.

Asennustavoissakin on valinnanvaraa. Uudisrakennuskohteessa kannattaa satsata väliseinien sisään liukuviin oviin. Jos korjausrakentamiskohteessa ei voida tai haluta hajottaa ja rakentaa uudelleen väliseiniä, liukukiskon pyörästöineen voi kiinnittää myös seinään tai kattoon, jolloin lattialle tarvitaan alaohjain/-kisko. Alakiskokiinnityksessä oven paino on alakiskon päällä liikkuvien pyörien varassa ja yläkisko toimii ohjaimena.

Kohti niukkoja neliöitä

”Uudisrakentamisessa talojen pinta-alat ovat edelleen pienenemässä. Nykyään pientalojen suunnittelussa pyritäänkin ottamaan käyttöön entistä enemmän erilaisia tilaa säästäviä ratkaisuja. Suuntaus näkyy hyvin esimerkiksi Asuntomessuilla: esillä on vuosi vuodelta enemmän erilaisia liukuovia”, sanoo Työtehoseuran tutkimuspäällikkö, arkkitehti Minna Kuusela.

Suomalaisten asuntojen keskimääräinen pinta-ala on nykyään noin 80 neliötä, mikä haastaa suunnittelun. Toisaalta avarissakin asunnoissa on sumppukohtia, joissa useita ovilehtiä avautuu seinille ja kolisee tosiaan vasten.

”Esteettömyys on yksi liukuovien eduista. Kynnyksetön lattia ja helposti pois edestä liukuva ovi helpottavat liikkumista. Liukuovityyppi olisi kuitenkin hyvä valita niin, että vetimeen eli liukuoven kahvaan kiinnitetään erityishuomiota. Riittävän kokoisesta ja hyvän mallisesta vetimestä saa kunnon otteen, ja oven käsittely on helppoa. Joissakin tuotteissa kädensija on kovin pieni tai lähinnä viitteellinen. Myös lapsiperheissä vedinasia on hyvä huomioida.”

Kuusela suosittelee liukuovia myös korjausrakentamiskohteisiin. Seinän sisälle liukuvat tuotteet ovat hänen mukaansa parhaita ääneneristyksen kannalta.

”Toistaiseksi liukuovien vieläkin nopeamman yleistymisen tiellä on hinta. Ne ovat huomattavasti kalliimpia kuin tavallinen ovi. Toisaalta hankinta maksaa itsensä takaisin. TTS:lla ei ole laskennallista tietoa, miten liukuoven hinta ja toisaalta asumisneliöiden vapautuminen eli tilansäästö vertautuvat, mutta vahvan mutu-tuntuman mukaan tilansäästön merkitys on suuri. Nykyiset ovilehdelliset ovet ovat usein vieläpä hyvin leveitä esteettömyyden vaatimusten vuoksi”, Kuusela toteaa.

Tarjolla on suunnittelutyökaluja, joilla voi suunnitella ovet ja kokeilla niitä osana kokonaisuutta. Kokeile esimerkiksi: inaria.fi.

Lue lisää liukuovien tuomista mahdollisuuksista ja niitä varten huomioitavista seikoista TM Rakennusmaailmasta 2/19.

Liukuoven voi tehdä itse

Nykyaikaisissa kodeissa pyritään irti turhasta tavarasta, jolloin pinnoista on tullut entistä tärkeämpiä. Myös ovesta on tullut tärkeä sisustuselementti, ja se saa poiketa reilusti perinteisestä.

Pinterest, Instagram ja sisustussivustoissa on jo pitkään ollut kuvia liukuovista, joissa liukumekanismi on reilusti esillä ja oven muotokieli on kaikkea muuta kuin siloteltu. Rustiikkisia liukuovia nikkaroidaan itse, etsitään kierrätyksestä tai tilataan valmispaketteina.

”Kotimme ahtaassa nurkkauksessa tungeksi ennen kaksi ovea, joten liukuovi on toimivampi ratkaisu. Poimin idean Pinterestistä ja suunnittelin sitten mieleiseni. Ovi tehtiin viiden tuuman laudasta, koska pidän rouheasta ulkonäöstä. Kiskot ostin IKH:n valikoimista. Oven kokonaishinnaksi tuli noin 70 euroa”, sanoo Katja Hyytiäinen.

Katariina Kaski puolestaan ideoi liukuoven, koska vuonna 1957 rakennetun kerrostalon kylpyhuoneen oviaukko oli vain 57 cm leveä. Pesukone ja kuivuri eivät mahtuneet sisään.

”Otimme oven karmeineen pysyvästi pois. Löysin rakennustorilta vanhan ulko-oviparin, josta toisen päätin asentaa liukuoveksi, myös väkipyörät löytyi rakennustorilta. Lattarautaa hain rautakaupasta. Teimme betoniseinään läpipulttauksen ja laskimme, että sillä se ainakin kestää. Seinän vahvuus on noin 7 cm. Asennus oli helppo: Oikean kokoinen holkki reikään ja kiinnitys tarpeeksi pitkillä läpipulteilla. Hintaa projektille tuli noin 100 euroa.”