Vastavalmistunut oma koti järven rannalla ja miltei kaupungin keskustassa. Kuulostaa monen suomalaisen unelmalta. Monelle se jää valitettavan usein haaveeksi, sillä kaikkia ei ison asuntolainan ottaminen innosta tai siihen ei edes ole mahdollisuutta.

Tulevan kesän Asuntomessuilla Lohjalla pilotoidaan uudenlaista asumisen mallia, jossa omaan asuntoon pääsee kiinni ilman omaa asuntolainaa. Alueelle rakentuu kuudesta 75-neliöisestä asunnosta koostuva kolmen paritalon asunto-osuuskunta, johon liittyessään asukas ostaa samalla itselleen käytännössä elinikäisen asumisoikeuden.

Osuuskunta-asumiselle ei ole Suomessa vielä lainsäädäntöä. Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Lohjan kaupungin asuntomessuorganisaatio ovatkin tehneet lakimiesten kanssa paljon työtä asunto-osuuskunnan sääntöjen selvittämisessä ja rekisteröimisessä.

Kohtuuhintaisen asumisen ratkaisuja

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ylijohtaja Hannu Rossilahti laati vuonna 2015 ympäristöministeriölle selvityksen asumisen osuuskuntamallista, jonka hän toi esiin yhtenä keinona kohtuuhintaista asumisen tarjonnan kasvattamiseen. Selvityksen julkaiseminen osui ajankohtaan, jolloin Osuuskunta Suomen Asuntomessut oli myöntänyt Lohjalle vuoden 2021 asuntomessutapahtuman järjestämisvuoron. Osuuskuntamallia päätettiin pilotoida Lohjalla.

”Suomen Asuntomessujen tehtäviin kuuluu etsiä uusia asumisen muotoja ja kehittää kestävää asumista. Halusimme olla mukana pilotoimassa Suomessa tällä hetkellä hieman vierasta, mutta aiemminkin jo kokeiltua osuuskunta-asumista”, kertoo Osuuskunta Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää.

Lohjalle rakentuvan asunto-osuuskunta Hiidenkodin jäsenet pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa ensi vuoden syyskuussa, kun kesän asuntomessutapahtuma on ohi.

Pitkäaikaisen asumisen malli

Osuuskunta-asumisessa omistusasumiseen pääsee kiinni pienellä pääomalla. Asukkaat eivät ota henkilökohtaista asuntolainaa, vaan osuuskunta omistaa kokonaisuuden yhdessä. Osuuskunta Suomen Asuntomessut toimii Hiidenkodin hankkeessa perustamisjäsenenä ja lainaa osuuskunnalle rakennusaikaisen rahoituksen. ARA vastaa täytetakauksesta, jos omaisuus realisoidaan.

Hiidenkodin osuuskunnan jäsen maksaa osuuskuntaan liittyessään osuus- ja jäsenmaksuna 7 000 euroa. Asukkaat tulevat asumaan vuokralla itse omistamissaan kiinteistöissä. He maksavat asumisestaan vuokrakuluja kuukaudessa 17 €/m2. Vuokra muodostuu rahoitusvuokrasta ja hoitokuluvuokrasta.

”Tätä voisi konkretisoida niin, että asukas asuu yhdessä asunnossa, mutta omistaa kuudesosan muistakin asunnoista”, avaa Heikki Vuorenpää.

”Osuuskunta-asuminen on pitkäaikaisen asumisen malli, jossa vuokraa ja lainaa takaisin maksamalla parannat asumistilannettasi pidemmällä aikavälillä. 20 vuoden päästä asukkaalla voi olla 30 prosenttia nykyistä pienemmät asumiskustannukset, kun hän on maksanut puolet lainasta pois ja hyvän talonpidon myötä rakennukselle ei ole tarvinnut tehdä korjaushankkeitakaan”, Vuorenpää jatkaa.

Osuuskunnassa sääntöihin on kirjattu, että jos asukas päättää lähteä pois osuuskunnasta, saa hän sijoittamansa osuusmaksun 6 000 euroa takaisin, jäsenmaksu 1 000 euroa jää osuuskunnalle. Osuuskunnan hallitus valitsee uuden jäsenen.

Rakentamisessa vihreät lähtökohdat

Hiidenkotiin on jo valittu kaikki jäsenet.

”Projekti on kiinnostanut ilahduttavan monia. Olemme yhdessä kiinnostuneiden perheiden kanssa keskustelleet niistä tarpeista ja näkemyksistä, mitä heillä on asuntojen suunnittelua kohtaan ollut. Hiidenkodin tulevat asukkaat ovat pääosin pariskuntia”, kertoo Lohjan kaupungin projektipäällikkö Mirka Härkönen Asuntomessut 2021 Lohjalla -hankkeesta.

Paritalo valikoitui asuntotyypiksi, sillä siinä pohjaratkaisun sai käytettävissä olevien neliöiden rajoissa toimivaksi ja neliöt hyötykäyttöön. Tarjouspyyntöjen pohjalta rakentamisurakan voitti lahtelainen Unique-rakennus Oy.

”Rakennusratkaisut on mietitty vihreistä lähtökohdista. Asuntoihin on tulossa ekologinen seinärakenne, kattoon integroidut aurinkopaneelit ja ilmalämpöpumput”, Heikki Vuorenpää kertoo.

Vuokra-asumiseen verrattuna osuuskunta-asuminen antaa jäsenille elinikäisen asumisoikeuden ja mahdollisuuden vaikuttaa asumisen kustannuksiin.

”Asukkaat päättävät itse miten kiinteistöä hoitavat. Vuokra- tai asumisoikeusasumisesta eroten asukkaat maksavat osuuskunta-asumisessa vain oman talonsa kustannuksista. Tässä asumismuodossa asukas esimerkiksi pääsee päättämään, miten kiinteistön kunnossapito hoidetaan”, kertoo Mirka Härkönen.

”Ja hyvällä hoidolla nämä talot kestävät ainakin sata vuotta”, lupaa Heikki Vuorenpää.

 

Rakennustyöt sujuvat Hiidensalmessa reilulla yhteistyöllä

 

Tulevan kesän asuntomessualue rakentuu Hiidensalmeen, Lohjanjärven rannalle. Matkaa Lohjan keskustaan on alle kaksi kilometriä, joten ei ihme, että ainutlaatuinen alue on houkutellut Hiidensalmen talojen rakentajiksi monia lohjalaisia. He ovat ihastuneet mahdollisuuteen muuttaa omassa kaupungissaan järven läheisyyteen.

Upeat tontit ovat tarjonneet houkuttelevan rakennuspaikan 15 pientalorakentajalle. Mukana on niin yksityisiä rakentajaperheitä kuin talotehtaita. Kolme tonttia on vielä myynnissä. Rakennustyöt ovat monella tontilla jo hyvällä mallilla.

”Pientalojen rakentajissa on mukana eri-ikäisiä perheitä, pariskunnista lapsiperheisiin. Moni rakentaa ensimmäistä omaa taloaan, mutta joukossa jo myös esimerkiksi perhe, joka on rakentanut jo useamman talon. On ollut hienoa seurata, miten rakentajille on muodostunut toisistaan upea tukiverkosto. Heillä on muun muassa yhteinen whatsup-ryhmä, jossa he jakavat avuliaasti toisilleen neuvoja ja vinkkejä”, tapahtuman projektikoordinaattori Lotta Eranka kertoo.

”Perheet ovat myös viettäneet yhdessä esimerkiksi harjakaisia. Rakentajilla on hauska ote tekemiseen”, Eranka jatkaa.

Monimuotoista asumista

Hiidensalmen pientalojen tontit ovat keskimäärin alle 700-neliöisiä, ja niille rakentuu persoonallinen ja monipuolinen pientalojen kavalkadi. Joukossa on puu- ja hirsitaloja, kivi- ja betonitaloja sekä teräsrunkoinen talo. Pientalojen lisäksi alueelle tulee kaksi vuokra- ja asumisoikeusasuntoja sisältävää kerrostaloa, hoivatilojen kerrostalokiinteistö sekä kolmesta paritalosta koostuva Hiidenkodin asunto-osuuskunta.

Vuonna 1928 valmistunut entinen sahanjohtajan konttori- ja asuinrakennus Kokkokallio tulee myös olemaan yksi Asuntomessuilla esillä olevista näyttelykohteista.

Taideohjelma tuo taiteen lähelle

Messualueelle rakentuvat viheralueet tulevat olemaan sekä alueen asukkaiden että muidenkin lohjalaisten käytettävissä. Rantapuistoon on tulossa lasten leikkipaikka, kuntoilualue, laituri sekä mahdollisuus omien kasvien viljelyyn. Alueen läpi kulkee yleinen ulkoilureitti. Kerrostaloasukkaatkin pääsevät nauttimaan yhteisestä autottomasta piha-alueesta.

Myös taide tulee näkymään asukkaiden arjessa. Alueelle on laadittu taideohjelma, jonka suunnittelusta vastaa lohjalainen taiteilija ja yrittäjä Pasi Rauhala yhdessä asuntomessuprojektin laaturyhmän kanssa.

”Suurin osa taiteesta on esillä kerrostalokorttelissa integroituna taiteena. Kerrostalon ulkopuolisen porraskäytävän metallisäleikkö tullaan korvaamaan taideteoksella. Lisäksi tullaan näkemään esimerkiksi seinämaalaus”, kertoo projektipäällikkö Mirka Härkönen.