Lohjan Asuntomessujen parhaissa taloissa arki sujuu, kun rakentamisen ratkaisut on mietitty tarkkaan. Työtehoseura (TTS) ja ympäristöministeriö toteuttavat vuosittain asuntomessutalojen ekotoimivuusarvioinnin. Esittelimme aiemmin kolme ekotoimivinta messutaloa, nyt on vuorossa loput viisi mallikohdetta.

Mitä messuilta jäi mieleen? Lohjan asuntomessualue onnistui tavoitteissaan olla viihtyisä, sosiaalisesti kestävästi rakennettu ja heterogeeninen alue palvelujen äärellä. Lähivuosina alueelle on luvassa myös koulu. Paikka on kaunis; lähes jokaisesta kodista on idyllinen näkymä Lohjanjärvelle, jota kiertää myös ulkoilureitti.

Uutta rakennustekniikkaa, kiertotalouden periaatteita ja asukkaiden näköisiä toteutuksia esiteltiin Asuntomessuilla monipuolisesti. Messuilla oli nähtävillä kahden aikuisen koteja, mutta myös suurperheiden koteja. Alueella asumisen vaihtoehdot ja erilaiset hallintamuodot – messuilla uutuutena osuuskuntamalli – sekä talotyypit mahdollistavat toivottavasti kohtuuhintaisen asumisen sekä eri elämäntilanteille sopivat asumisratkaisut.

Tavoitteena oli lisätä messukävijöiden tietoisuutta rakennusten ilmastopäästöistä ja niiden elinkaaritarkastelusta ja havainnollistaa, mikä merkitys rakentajan päätöksillä on ilmastolle. Kohteista laskettujen hiilijalan- ja hiilikädenjälkien esiin tuominen tarjosi mahdollisuuden miettiä omien valintojen merkitystä rakentamisessa ja asumisessa. Messujärjestäjien toiveena onkin ollut, että tieto kannustaa ihmisiä vihreisiin valintoihin ja yrityksiä kestävien ratkaisujen ja tuotteiden valmistamiseen ja markkinointiin.

Työtehoseuran ja ympäristöministeriön asiantuntijaraati valitsi Lohjan messukohteista kahdeksan ekotoimivuuden arviointikriteerit parhaiten täyttävää pientaloa. TTS:n asiantuntijat perehtyivät kohteiden kokonaistoimivuuteen ja ympäristöministeriö arvioi etenkin kohteiden esteettömyyttä ja ikäystävällisyyttä. Raati tutustui etukäteen alueen omakotitalojen pohjapiirustuksiin.

Lohjan parhaat talot

Kohteisiin tutustuttiin myös paikan päällä, jolloin kohteista valikoitui kahdeksan hyvää ja keskenään erilaista kohdetta. Parhaiten TTS:n asettamat arviointikriteerit täyttivät kohteet Villa Ilta (kohde 1), Lohjan Saarenta (kohde 5) ja Pyörre (kohde 7), jotka esiteltiin TM Rakennusmaailman asuntomessunumerossa 6/2021.

Messujen jo päätyttyä on hyvä tarkastella kokonaisuutta ja myös niitä messukohteita, joista ainakin osa on jäänyt pienemmälle huomiolle. Mainioita ja ekotoimivia asumisen ratkaisuja löytyi myös näistä viidestä kohteesta, jotka nyt esittelemme messujen aikaisessa numerojärjestyksessä. Keittiö on kodin toimivuuden kannalta oleellinen tila, ja siksi TTS:n arvioinneissa kiinnitetään siihen tässäkin reilusti huomiota.

Lue lisää:

Tässä ovat Asuntomessujen kolme parasta taloa!

KANNUSTALON SUOMI

Huoneistoala 126 m2

Kannustalon Suomi on suunniteltu kahden aikuisen selkeäksi ja ajattomaksi kodiksi. Moderni puuarkkitehtuuri kestää aikaa. Talon suunnittelussa on etsitty kustannustehokkaat vaihtoehdot, mutta myös luksusta löytyy, etenkin esitellyissä sisustusratkaisuissa.

Kannustalo Suomi

Plussat

+ Selkeä ja toimiva pohjaratkaisu ilman konstailuja. Huoneita voi helposti käyttää eri tarkoituksiin, jolloin asunto muuntuu eri kokoisten perheiden tarpeisiin.
+ Melko maltilliset neliöt.
+ Toimiva ja avara keittiö, josta on luonteva yhteys ruokailu- ja oleskelutilaan.
+ Keittotason ja vesipisteen etäisyys toisistaan sekä niiden välissä oleva työskentelytila on hyvä. Tutkimusten mukaan keittotason ja altaiden välinen tila on usein keittiön käytetyintä aluetta.
+ Hyvin työskentely- ja laskutilaa saarekkeessa, astianpesualtaiden ja keittotason molemmin puolin ja jääkaapin oven avautumissuunnan puolella.

Miinukset

– Astianpesukone ja uunit eivät ole toiminnallisesti parhaalla mahdollisella eli ergonomisesti toimivalla käyttökorkeudella. Tämä puute toistui useissa kohteissa.
– Astianpesukone on sijoitettu kylmälaitteen viereen, mikä ei edelleenkään ole suositus.
– Kalusteovien lippavetimissä on niukasti sormitilaa. Tämä voi hankaloittaa etenkin integroitujen kodinkoneiden avaamista.
– Muuten hyvässä saunaosastossa oli pesuhuoneessa WC-istuin. Tämä ei ole koskaan paras mahdollinen ratkaisu, ja käytettävyyden vuoksi suositellaan erillistä WC:tä. Asunnossa olisi ollut sille myös tilaa.

KASTELLI PLAZIA JÄRVEN SYDÄN

Huoneistoala 153 m2

Kastelli Plazia Järven sydämessä on panostettu yhteisiin tiloihin. Tilavaan oleskelutilaan on mukava kokoontua, saunatilat ovat viihtyisän väljät ja niistä on suora yhteys terassille. Järven sydän on toimiva lapsiperheen talo. Walk-in-closetit eli avoimet vaate- ja pukeutumishuoneet ovat osa kotien arjen luksusta, ja sellainen löytyy täältäkin. Vaatehuone on toteutettu mittatilauksena perheen toiveiden mukaan.

Järven Sydän

Plussat

+ Avara ja valoisa avokeittiö, josta on luonteva yhteys ruokailu- ja oleskelutilaan sekä ulos terassille.
+ Keittotason ja vesipisteen etäisyys toisistaan sekä niiden välissä oleva työskentelytila on hyvä.
+ Kalusteuunit ovat hyvällä käyttökorkeudella.
+ Hyvin työskentely- ja laskutilaa saarekkeessa olevien astianpesualtaan ja keittotason molemmin puolin.
+ Keittiössä on kätevä aamiaiskaappi pistorasioineen. Kaapin ovet voi työntää komeron sisään pois työskentelyn tieltä.
+ Eteisestä on suora yhteys kodinhoito- ja saunatiloihin, jotka ovat toimivat. Saunaosastossa on myös erillinen wc.
+ Tilava vaatehuone, jossa on käytetty monenlaisia säilytysratkaisuja.

Miinukset

– Astianpesukone ei ole toiminnallisesti parhaalla mahdollisella käyttökorkeudella, mutta koneen alakorin mekanismin avulla kori voidaan nostaa yläasentoon sitä käytettäessä.
– Kalusteuunien välittömässä läheisyydessä ei ole laskutilaa.

TALO SENSU

Huoneistoala 224 m2

Talo Sensu on nelihenkisen perheen ajaton ja moderni koti. Sen suunnittelussa on otettu vaikutteita Japanista. Materiaalit on valittu huolella. Suunnittelussa lähtökohtana ovat olleet energiatehokkuus, terve sisäilma ja laadukkaat sekä pitkäikäiset ratkaisut. Rakentamisessa on käytetty mahdollisimman paljon kierrätettäviä, lähellä valmistettuja materiaaleja.
Talo Sensun katot on suunniteltu pitämään kesäajan lämpökuorma mahdollisimman pienenä. Toisen kerroksen valkoinen heijastava katto heijastaa lähes kaiken lämmön pois. Ensimmäisen kerroksen viherkattojen kosteus imee ylimääräisen lämmön. Katolla on aurinkopaneelit, joilla saadaan tuotettua päivittäiseen kulutukseen tarvittava määrä sähköä.

Talo Sensu

Plussat

+ Selkeä pohjaratkaisu: ”julkisemmat” oleskelu- ja keittiötilat ylhäällä, makuuhuoneet ja peseytyminen alhaalla.
+ Avara ja valoisa avokeittiö, josta on luonteva yhteys ruokailu- ja oleskelutilaan sekä ulos terassille.
+ Kaksi vesipistettä: iso astianpesuallas seinänvieruskalusteessa ja saarekkeessa pienempi vesipiste keittotason läheisyydessä.
+ Kalusteuunit ovat hyvällä käyttökorkeudella.
+ Runsaasti säilytystilaa sekä työskentely- ja laskutilaa saarekkeessa olevien astianpesualtaan ja keittotason molemmin puolin sekä seinänvierustalla olevassa kalusteryhmässä.
+ Keittiössä on kätevä aamiaiskaappi pistorasioineen. Mikroaaltouuni on kaapissa ergonomisesti hyvällä käyttökorkeudella.
+ Hyvä, jopa kylpylämäinen saunaosasto.
+ Hyvä, valaistu porras, jossa tukevat käsijohteet.
+ Energialuokka A.
+ Toteutuksessa otettu huomioon materiaalien kierrätys.
+ Viherkatto tasaa lämpötiloja ja auttaa hulevesien hallinnassa.

Miinukset

– Astianpesukone ei ole toiminnallisesti parhaalla mahdollisella käyttökorkeudella. Tämä puute toistui useissa kohteissa.
– Kylmälaitteiden ja uunien välittömässä läheisyydessä ei ole laskutilaa.
– Keittiö on yläkerrassa, mikä on ostoskassien kantamisen kannalta hankala ratkaisu, eikä muutenkaan esteetön. Esteettömyys on mm. varautumista liikkumisen haasteisiin, ja siksi olisi hyvä saada sisääntulokerrokseen jo kaikki asumiselle tärkeät tilat.

JOUTSELA

Huoneistoala 172 m2

Joutsela on kahdelle aikuiselle rakennettu, esteettömyyden huomioiva loppuelämän koti. Asunto on suunniteltu elämäntilanteeseen, jossa lapset ovat muuttaneet pois kotoa, mutta käyvät kyläilemässä. Kodin etätyötila, mediahuone, sähköauton latausmahdollisuus ja aurinkopaneelit on suunniteltu tukemaan perheen arkea. Järvinäkymä avautuu makuu- ja olohuonetiloihin, ruokailutilaan ja keittiöön, pukuhuoneeseen, pesuhuoneeseen ja saunaan.

Tyylikäs tammiviilupintainen keittiö on toteutettu mittatilaustyönä. Irtokalustemainen, ulkonäöltään perinteisestä poikkeava saareke on hyvä vastapaino koko takaseinän pinta-alan täyttävälle keittiökalusteryhmälle. Helppohoitoinen ja kestävä Dekton on helppohoitoinen materiaali välitilaan ja työpöytätasoksi. Keittiössä on kaksi laatikkoastianpesukonetta hyvällä käyttökorkeudella.

Joutsela

Plussat

 

+ Avara ja valoisa avokeittiö, josta on luonteva yhteys ruokailu- ja oleskelutilaan, ulos terassille ja saunaosastolle.
+ Kalusteuunit ja kaksi laatikkoastianpesukonetta ovat hyvällä ergonomisella käyttökorkeudella.
+ Hyvin työskentely- ja laskutilaa astianpesualtaan ja saarekkeessa olevan keittotason molemmin puolin. Laskutilaa on myös jääkaapin oven avautumissuunnan puolella.
+ Keittiössä on kätevä, taiteovellinen aamiaiskaappi pistorasioineen ja alapuolella leveät alalaatikostot.
+ Hyvä saunaosasto, jossa on myös erillinen wc.
+ Esteettömyys on huomioitu toteutuksessa hyvin.
+ Erillinen sisäänkäynti kodinhoitohuoneeseen, tila myös kunnolliselle kurapisteelle.

Miinukset

– Iso neliömäärä kahden ihmisen tarpeisiin ei ole kaikkein ekologisin ratkaisu.
– Keittotaso on saarekkeessa ja allas toisella seinällä. Tämä heikentää turvallisuutta, kun kuumia astioita joutuu siirtelemään käytävän yli.
– Toinen laatikkoastianpesukoneista on sijoitettu kylmälaitteen viereen.
– Kalusteuunien välittömässä läheisyydessä ei ole laskutilaa.

VILLA HOPEAPUU

Huoneistoala 127,5 m2
Omarantaiselle tontille sulautuva uniikki ja ekologinen puutalo, jonka arkkitehtisuunnittelun lähtökohtana on ollut maaston muotojen, maiseman ja luonnonvalon hyödyntäminen. Painovoimainen ilmanvaihto ja mahdollisimman huoltovapaa julkisivu ovat myös ekologisia ratkaisuja. Villa Hopeapuun olohuoneesta avautuva näkymä oli todennäköisesti messujen upein.

Villa Hopeapuu

Plussat

+ Avara ja valoisa avokeittiö, josta on luonteva yhteys ruokailu- ja oleskelutilaan ja liukuoven kautta ulos terassille.
+ Hyvin työskentely- ja laskutilaa astianpesualtaan ja saarekkeessa olevan keittotason molemmin puolin.
+ Ekologiset rakenneratkaisut, muun muassa muovittomuus.
+ Maltilliset neliöt, mikä on hiilijalanjäljen kannalta hyvä ratkaisu.
+ Kaunis saunaosasto, jossa on myös erillinen wc.

Miinukset

– Keittotaso on saarekkeessa ja allas toisella seinällä. Tämä heikentää turvallisuutta, kun kuumia astioita joutuu siirtelemään käytävän yli.
– Astianpesukone ja kalusteuuni eivät ole toiminnallisesti parhaalla mahdollisella käyttökorkeudella. Tämä puute toistui useissa messukohteissa.
– Jääkaappi-pakastimen välittömässä läheisyydessä ei ole laskutilaa.
– Tasoero makuutilojen ja oleskelutila+keittiön välillä haittaa esteetöntä liikkumista.