Me suomalaiset olemme tiedostavia kierrättäjiä, mutta lotraamme mielellämme suihkussa lämpimällä vedellä. Veden lämmittämiseen kuluu paljon energiaa. 12 minuutin kuumaa suihkua vastaavalla energiamäärällä käyttäisit jääkaappia kolme viikkoa.

Tavallisen suomalaisen keskimääräisestä kulutusperusteisesta hiilijalanjäljestä yli kolmannes muodostuu asumisesta. Energiankulutukseen liittyvillä toimilla asumisen hiilijalanjälkeä voitaisiin pienentää yli 40 prosenttia.

12 minuutin lämpimään suihkuun käytetyllä energialla jääkaappi hurisee kolme viikkoa tai televisio pauhaa yötä päivää viikon. Kun suihkun sulkee hiusten tai hampaiden pesemisen ajaksi, säästää sillä vuodessa paljon euroja. Samalla veden ja jäteveden puhdistamisesta sekä käyttöveden lämmittämisestä aiheutuvat ympäristökuormat pienenevät.

Mitä voin tehdä?

Kaikista kodin energiatehokkuutta parantavista ratkaisuista ilmalämpöpumppu on kustannustehokkain. Talvella ilmalämpöpumppu lämmittää kodin tehokkaasti ja edullisesti, kun taas kesähelteillä se jäähdyttää huoneilmaa. Huonelämpötilan laskeminen parilla asteella tai talvilämpimän kesämökin peruslämpötilan alentaminen tuovat nekin huomattavia säästöjä sekä kustannuksissa että ympäristökuormien pienentämisessä.

Liikkuminen kuormittaa ympäristöämme. Autoilevan ekotekoja ovat kimppakyydit ja sähköautoiluun siirtyminen, paljon lentomatkoja tekevä voi kompensoida lentämisestä ympäristölle aiheutuvaa kuormitusta vapaaehtoisilla lentomaksuilla.

Energiapihit kodinkoneet, tavaroiden jakaminen ja vuokraaminen, oman ruoan kasvattaminen sekä yleensäkin turhan shoppailun välttäminen ovat myös kaikissa kotitalouksissa mahdollisia tekoja energiatehokkuuden lisäämiseen. Naapurin kanssa voi jakaa työkaluja ja omalla ikkunalaudallakin voi kasvattaa yrttejä ja salaatteja.

Tarkista oma hiilijalanjälkesi

Energiankulutukseen ja omaan hiilijalanjälkeen saa konkreettisen otteen tekemällä hiilijalanjälkitestin. Sitran sivuilla oleva elämäntapatesti kertoo, miten asumisen ja liikkumisen teot sinun arjessasi jakautuvat ja miten ne kuormittavat ympäristöä. Samalla saat hyödyllisiä vinkkejä asioiden korjaamiseen. Nopeasti täytettävän elämäntapatestin löydät osoitteesta https://elämäntapatesti.sitra.fi.

Tekniikka avuksi

Onneksi myös tekniikka on tullut avuksemme. LED-valoihin vaihtaminen sekä oman kodin sähkökulutuksen seuraaminen esimerkiksi e-seurantapalvelun avulla ovat mahdollisia kaikille.

Vercon Oy:n huoneistokohtaiset Verto-vesimittarit ja ovat yksi osoitus kotiin asennettavista seurantalaitteista. Huoneistonäyttöön voi maksuttomasti liittää VertoMobilen, jolloin vedenkäytön tiedot saa graafisesti esitettynä kätevästi taskuun. Vuorokauden tarkkuudella olevat kulutuslukemat pysyvät tallessa kolmen vuoden ajalta, joten kulutuksen muutoksen seuraaminen on helppoa. VertoLive on selainpohjainen käyttöliittymä, jonka avulla isännöitsijä voi seurata kulutusta sekä siirtää kulutustiedot helposti suoraan laskutusjärjestelmään. Se sisältää myös vuotovahdin, joka ilmoittaa automaattisesti, jos vedenkulutus jossain huoneistossa on jatkunut tauotta neljä tuntia.

”Verto-vesimittareiden käyttöönoton jälkeen vedenkulutus on laskenut joissakin kerrostaloissa 30 prosenttia. Säästämisintoa lisää se, että huoneistokohtaisia vesimittareita käytettäessä asukas ei koskaan maksa naapurin veden kulutuksesta, kertoo myyntipäällikkö Merja Lindell.