Ihminen viettää ajastaan yli 80 prosenttia sisätiloissa. Hän tarvitsee vuorokaudessa noin 17 000 litraa puhdasta ilmaa hengitettäväkseen. Sen vuoksi on erittäin tärkeää, että ilmanvaihto asunnossa toimii suunnitellulla tavalla. Jokaiseen huoneeseen tuodaan ja sieltä poistetaan juuri suunnittelijan haluama määrä ilmaa. Kun rakennus on uusi, näinhän se toimiikin, mikäli kaikki on tehty oikein.

Mikään ei kuitenkaan toimi huoltamatta kovin pitkään. Eivät kodin ilmanvaihtolaitteetkaan. Puhdistus ja huoltotarve riippuvat monesta asiasta. Kuinka puhdasta on asuinympäristösi ulkoilma? Onko talossasi rakenteen läpäiseviä ilmavuotoja, joista pääsee epäpuhtauksia sisäilmaan? Kuinka hyvä on kuivaus­rumpusi pölynsuodatus ja siivotaanko asunnossa riittävän usein? Onko asunnossa keskuspölynimuri vai pölyä levittävä perinteinen imuri?

Jos asut kaupunkialueella pölyisissä ja nokisissa olosuhteissa tai sisäilmaa rasittavat muut epäpuhtaustekijät, tulisi ilmanvaihtokone puhdistaa ja suodattimet vaihtaa jopa neljä kertaa vuodessa. Puhtaassa ympäristössä huollon tarve on pari kertaa vuodessa. Pyri kuitenkin ensisijaisesti vähentämään epäpuhtauksien muodostumista asunnon sisällä.

Usein ilmanvaihtokoneissa on paine-eroihin perustuva suodattimien vaihtotarpeen ilmaisin. Se ei kuitenkaan aina kerro koko totuutta suodattimien vaihtotarpeesta. Parhaan kuvan vaihtotarpeesta saa avaamalla koneen ja katsomalla, ovatko suodattimet likaiset. Tarkastaminen kannattaa, vaikkei suodattimien vaihtotarpeen ilmaisinvalo olisi vielä syttynytkään.

Ilmanvaihtokoneesta kannattaa vaihtaa ns. esisuodattimia varsinaisten hienompien pääsuodattimien lisäksi – mikäli koneessa sellaiset on. Vaihtamalla näitä edullisempia esisuodattimia tiuhemmin säilyy varsinainen suodatin puhtaana pidempään.

Paine-erojen muuttumisesta saattaa aiheutua kosteusvaurio ulkovaipan epätiiveyskohtiin (ylipainetilanteessa) tai tulisija saattaa savuttaa kovasti taloon sisälle (alipainetilanteessa). Myös noen hajun ja epäpuhtauksien kulkeutuminen rakenteiden vuotokohdista sisäilmaan ja talvella kylmä vedon tunne ovat oireita liian suuresta alipaineesta asunnon sisällä. Sisäilman kosteus saattaa tiivistyä vedeksi sisään vuotavan pakkasilman jäähdyttämiin epätiiveyskohtiin.

Mikäli huollon yhteydessä vaihdettujen suodattimien ilmanläpäisyvastus poikkeaa alkuperäisten suodattimien arvoista, on ilmanvaihtolaitteisto tasapainotettava (venttiilien ilmamäärät säädettävä) uudelleen.

Tuloilmaventtiilin ympärillä katossa oleva likarengas kertoo siitä, että suodattimia on vaihdettu liian harvoin. Saattaa olla, että kanavistokin on jo päässyt likaantumaan niin paljon, että sekin olisi nuohottava.

Kun venttiilin kiertää katosta irti kauluksineen ja pyyhkäisee kädellä kanavan sisäpintaa, saa näkemyksen siitä, mikä tilanne kanavistossa vallitsee. Käteen ei välttämättä tarvitse edes laittaa valkoista hanskaa, vaan ohut, harmaa työhanskakin jo kertoo paljon.

Jos alueella ei ole ilmastollisia epäpuhtauksia kuten liikennepölyä tai teollisuutta, saattaa kanavien nuohoustarve olla kymmenen vuoden välein, mutta ei ole lainkaan harvinaista, että nuohouksen joutuu tekemään jopa viiden vuoden välein. Etenkin, jos kanavat ovat huonosti eristetyt ja putken sisälle pääsee kondensoitumaan kosteutta. Kosteus kerää itseensä epäpuhtauksia, ja mikä pahinta, se antaa itiökasvustolle hyvän kasvualustan.

Venttiililautasiin, eritoten poistopuolelle, kerääntyy epäpuhtauksia sisäilmasta. Ne kannattaa myös puhdistaa säännöllisesti, esimerkiksi kerran kuukaudessa.

Aina kun ilmanvaihtolaitteistosta pestään osia, on ne huuhdeltava ja kuivattava huolellisesti ennen takaisin paikoilleen asentamista – olipa kyse lto-kennosta tai venttiilistä.

Vaikka suodattimia vaihdettaisi kuinka tiuhaan hyvänsä, kanavistoon mahdollisesti pesiytynyt itiökasvusto saastuttaa sisäilman. Kanaviston nuohous ja muu puhdistaminen on aina siihen erikoistuneen ammattilaisen työtä. Tee-se-itse-miehellä ei ole siihen tarvittavia välineitä, saatika ammattitaitoa. Kanaviston nuohoamisen jälkeen ilmanvaihtolaitteisto on aina säädettävä uudelleen.

Lue aiheesta huoltotyöstä yksityiskohtaisemmin TM Rakennusmaailman numerosta 3/13, joka ilmestyi 20.3.