Lumilinko on kätevä pihan, polkujen ja ajoteiden puhdistaja. Ennen lumilingon hankkimista kannattaa miettiä, millaisella piha-alueella sitä käytetään ja onko tarvetta yksi- vai kaksivaihelingolle.

Useimmat lumilingot toimivat samalla periaatteella, eli pyörivä syöttökierukka kerää lumen ja heittää sen pois. Lumilinkoja on olemassa kahta eri tyyppiä.

Yksivaiheinen lumilinko

  • Kerää lumen ja heittää sen pois samanaikaisesti.
  • Ei käsittele lunta ennen sen heittämistä ulos.
  • Lingon heittoetäisyys on 6–8 metriä.
  • Tyypillinen työleveys 40–50 cm, pystyy käsittelemään 20–30 cm:n syvyistä lumikerrosta.

Kaksivaiheinen lumilinko

  • Kaksivaiheisessa lumilingossa on syöttökierukan ja puhaltimen yhdistävä järjestelmä. Syöttökierukka syöttää lumen linkoon ja jauhaa sen osiin, minkä jälkeen puhallinpyörä puhaltaa sen ulos.
  • Lingon heittoetäisyys on jopa 10–15 metriä.
  • Tavallinen työleveys on 50–70 cm, voi työskennellä jopa 50 cm syvässä lumessa.
  • Tehokkaampi moottori.
  • Tavallisesti enemmän lisätoimintoja, kuten työvalaisin, sähkökäynnistys, lämmitetyt kahvat ja lumivallin murtaja.

Lingottavana kapea pihapolku vai iso piha-alue?

Mitä enemmän tehoa ja mitä suurempi työleveys ja -korkeus lumilingossa on, sitä enemmän se kykenee käsittelemään lunta.

Useimmissa lumilingoissa on renkaat, mutta esimerkiksi Bilteman uusissa malleissa on raskaampiin olosuhteisiin hyvin sopivat telat. Renkaat tekevät lingosta helposti ja tarkasti ohjattavan, ja se etenee sujuvasti useimmilla alustoilla. Renkaisiin voi asentaa lumiketjut, jotka parantavat pitoa jäisellä alustalla.

Jos lingon hankkii ensisijaisesti vain pienten alueiden lumenluontiin (esimerkiksi pihojen ajoväylät, pihapolut ja talon edessä oleva jalkakäytävä), voi yksivaiheinen lumilinko olla hyvä valinta.

Suurempien alueiden, kuten isojen pihojen tai parkkipaikkojen, lumenluontiin suositellaan kaksivaiheista lumilinkoa, jolla työskentely on tehokkaampaa ja nopeampaa. Mitä suurempi lingon työleveys on, sitä nopeammin lumityöt sujuvat.

Mieti etukäteen myös se, millaista lunta lingolla on tarkoitus käsitellä. Pääsääntöisesti kuivan ja kevyen lumen luomiseen riittää hyvin yksivaiheinen lumilinko. Kaksivaiheinen linko pystyy puolestaan paremmin märempään ja painavampaan lumeen.

Pidä huolta lingon kunnosta

Jotta lumilinko pysyisi hyvässä kunnossa, kannattaa aina ennen käyttöä tarkistaa moottoriöljyn määrä, rengaspaineet sekä suojusten, turvalaitteiden ja säätimien kunto.

Vuosittaiseen huoltoon kuuluvat sytystystulppien tarkistaminen ja puhdistaminen sekä mahdollinen vaihtaminen, moottoriöljyn vaihtaminen, murtosokkien voitelu sekä jalasten ja terien säätäminen.

Lumilingon murtosokat on suunniteltu katkeamaan, jos syöttökierukka tukkeutuu jostain syystä. Tämä estää laitteen vaihdelaatikon vaurioitumisen. Kannattaa siis pitää varalta ainakin yksi pari murtosokkia.

Vinkit antoi Biltema.

Lue lisää:

TM Vertailu: Telavetoiset lumilingot

TM Vertailu: Akkukäyttöiset lumilingot

TM Pikakoe: Akkukäyttöinen lumilinko

TM Testi: Akkukäyttöinen lumilinko: Lumi lentää akkujen voimalla

Akkukäyttöinen lumilinko: Kevyttä lumen linkousta