Pikakokeessa lumilingot Yamaha YT660EDJ ja Fujii Sk708M

Joulukuussa näyttää vahvasti siltä, että saamme jo neljännen peräkkäisen runsaslumisen talven. Liekö ilmastonmuutoksen syytä vai mitä, mutta jos neljäs kerta toden sanoo, on aihetta uskoa, että tehokas lumilinko on omakotiasukkaalle tästedes hyvinkin tarpeellinen.

Japanilaisista lumilingoista on erittäin hyviä, pitkäaikaisia kokemuksia. Vanhat 20-30 vuotta Yamaha-lingot toimivat edelleen ja niiden jälleenmyyntihinta on korkea, siitäkin huolimatta, ettei merkkiä ole myyty Suomessa pitkään aikaan. Honda on koko ajan ollut markkinoillamme, ja Honda-lumilingot mielletään yleisesti erittäin laadukkaiksi, vaikkakin hintaviksi.

Fujii on Suomessa valmistajana toistaiseksi tuntematon. Rakenteesta kuitenkin erottaa, että Fujii toteuttaa samaa tinkimätöntä filosofiaa kuin Honda tai Yamaha.

Jos osaa huoltaa, säätää sekä korjata koneita ja laitteita, huonommankin lingon kanssa tulee toimeen. Jos linko aina on vietävä huoltoon, kun sen kanssa tulee ongelmia, kannattaa sijoittaa laadukkaaseen linkoon, joka toimii monta vuotta ilman ongelmia. Varsinkin jos lingon hankkii useamman omakotitalon yhteishankintana tai taloyhtiön käyttöön, lingon on syytä olla luja ja varmatoiminen.

Yamaha YD660 EDJ on mukavan kompakti tela-alustainen lumilinko, joka on erittäin hyvin varusteltu. Siinä on sähkökäynnistys, sähköinen heittosuunnan ohjaus, ajovalo ja syöttökorkeuden pikasäätö. Parasta on portaaton hydrostaattinen voimansiirto. Lumen heittosuuntaa ja -korkeutta säädetään tarkasti ja helposti sähkötoimisella joystickilla.

Kokeilemamme malli Fujii Sk708M on varustelultaan pitkälti samankaltainen kuin Yamaha YD660 EDJ. Sekin on tela-alustainen, ja voimansiirtona on hydrostaattinen automaattivaihteisto. Lumen heittosuuntaa säädetään sähköisesti joystickin ohjaamana. Lisäksi Fujiissa on nestekytkimet, joilla telapyörien vetoa voidaan vapauttaa. Konetta siis ohjataan toista telaa hidastamalla tai pysäyttämällä.

Molemmissa lingoissa on sähkökäynnistys. Toisin kuin amerikkalaisissa halpalingoissa, näissä on 12-volttinen starttimoottori ja oma akku. Amerikkalaisissa lingoissa on yleistynyt 230-volttinen starttimoottori, joka käyttää verkkovirtaa. Siihen verrattuna akkukäynnistys on monella tapaa ylellinen.

Luonteeltaan Yamaha ja Fujii ovat erilaisia. Yamaha on pienempi sekä kevyempi ja tuntuu myös ketterämmältä. Fujii on painonsa ja kokonsa puolesta huomattavasti jäykempi käsitellä kuin Yamaha. Isommalla työmaalla Fujii pääsee oikeuksiinsa. Se tekee kymmenen senttiä leveämpää uraa kuin Yamaha, ja väkivahva moottori heittää tukehtumatta huomattavasti suurempaa lumimäärää.

Lue pikakokeestamme tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 11/12, joka ilmestyi 19.12.