Säätilan muutokset saattavat tulla nopeasti ja lämpötilat vaihtua rajustikin. Esimerkiksi runsas lumisade vaikeuttaa asumista ja yleensä liikkumista. Pihatie voi olla tukossa, kulkuväylä auraamaton ja julkinen liikenne takkuilee.

”Kiinteistönomistajalla ja taloyhtiöllä on ensisijainen vastuu kulkuväylien puhtaudesta ja piha-alueiden turvallisuudesta vaikka työ olisi ulkoistettukin”, Kiinteistöliiton lakimies Kristel Pynnönen sanoo.

Omakotiasuja tarttuu kolaan ja rupeaa töihin. Taloyhtiössä talvikunnossapito saattaa olla ulkoistettu huoltoyhtiölle. Yhtiö yleensä hoitaa sovitut tiet ja piha-alueet puhtaaksi, mutta työ voi kestää jos lunta tulee paljon lyhyessä ajassa. Taloyhtiön kannattaakin seurata pihamaan kuntoa ja huomauttaa, jos työ on tehty kehnosti.

Liukkaat paikat merkitään

Taloyhtiön tulee toimia liukkauden yllättäessä ja lumipyryn saapuessa paikkakunnalle. Henkilöiden kannattaa seurata huoltoyhtiön toimintaa ja myös asukkaat voivat tarkkailla piha-alueen kuntoa. Asukkaat voivat ilmoittaa vaaranpaikoista kuten liukkaista portaista välittömästi hallituksen jäsenille, huoltoyhtiöön tai isännöitsijälle.

Omakotiasujan kannattaa muistaa, että hän on vastuussa tontillaan sattuneista liukastumisista ja tapaturmista. Piha ja kulkuväylät tulee puhdistaa lumesta, hiekoittaa liukkaat kohdat ja myös vakuutukset kannattaa pitää kunnossa vastuiden kattamiseksi.

Taloyhtiöllä tulee olla valmius talvisiin olosuhteisiin. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että huoltohenkilöstö merkitsee liukkaat portaat esimerkiksi puomeilla, jos pihaa ei pystytä juuri sillä hetkellä hoitamaan kuntoon. Katto tulee puhdistaa ja huolehtia turvallisesta kulkemisesta. Taloyhtiö on vastuussa katolta henkilön päälle putoavasta lumesta ja jäästä.

Pihan puhdistaminen kestää

Lumipyryn jälkeen asukkaan on hyvä huomioida, ettei huoltoyhtiö saavu kiinteistölle niin pian kuin pihan kunnossapito edellyttäisi. Syynä viiveeseen voi olla se, että huoltoyhtiön on hoidettava asiakaskohteet kiireellisyysjärjestyksessä. Isolla huoltoyhtiöllä saattaa olla useita ja jopa kymmeniä kohteita tehtävänään. Lumipyry tulee usein kerralla ja voimalla samalle alueelle.

Rivitalo saattaa joutua odottamaan vuoroaan, kun huoltoyhtiö hoitaa ensin kerrostalon tarpeita. Jos kerrostalon katolta on tippunut lunta vilkasliikenteiselle kadulle, huoltoyhtiön on hoidettava tilanne viipymättä kuntoon. Silloin rivitaloyhtiön asukkaat voivat joutua odottamaan kulkuväylien puhdistusta, sillä runsaskaan lumentulo ei yleensä aiheuta asukkaille tai ohikulkijoille välitöntä vaaraa.