LVI-suunnitelman avulla voidaan kartoittaa omakotitalon lämpötilan hallintaan, ilmanpuhtauteen ja energiatehokkuuteen liittyviä valintoja. Suunnittelija laatii suunnitelman etänä, omalla toimistollaan ja suurin osa tarvittavista tiedoista on saatavilla sähköisesti.

LVI-suunnitelmassa huomioidaan kokonaisuus, jossa kodin järjestelmät optimoidaan energiatehokkaasti ja järjestelmävalinnat tehdään puolueettomasti. Kun suunnitelmat on hyvin tehty, niiden pohjalta on helppo pyytää vertailukelpoisia tarjouksia ja kilpailuttaa urakoitsijoita. Sekä suunnittelu- että asennus- ja huoltotöihin on tarjolla erilaisia taloudellisia tukia.

Suomen LVI-liitto julkaisi helmikuussa LVI-suunnittelua tarjoavien henkilöjäsentensä yhteystiedot. Palvelu on tarkoitettu erityisesti omakotitaloasujille ja pienille taloyhtiöille. Listaus kattaa lähes koko Suomen.

Energia-avustuksen hakemiseen tarvitaan LVI-suunnitelma

Suurin osa suunnitelman laatimiseen tarvittavista tiedoista on saatavilla sähköisesti, mutta tilanteen mukaan osa tarvittavista tiedoista voidaan kartoittaa vain paikan päällä käyden.

LVI-suunnitelman laatiminen alkaa lähtötilanteen lisäksi tavoitteiden kartoittamisesta. Niitä voivat olla puhtaan ja raikkaan sisäilman merkitys korostaminen, ilmalämpöpumpun käyttö talon jäähdytykseen tai esimerkiksi ilmasta epäpuhtauksia poistavan ilmanpuhdistustekniikan hyödyntäminen.

Rakennuksen energiatehokkuuden parantaminen pienentää asumisen kustannuksia ja sen ympäristövaikutuksia, ja energiatehokkuutta parantaviin toimenpiteisiin on mahdollista saada taloudellista tukea. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin. Hakemukseen tarvitaan suunnitelma ja lopputulos todennetaan ammattilaisen laatimalla energiatodistuksella.

Omakotiasujien tai vain omaan asuntoonsa korjaustyötä teettävien kannattaa hakea kotitalousvähennystä. Vähennystä saa tehdyn työn osuudesta ja se on henkilökohtainen. Vähennystä voi hakea myös laissa erikseen eriteltyjen lähisukulaisten asuntoon tai vapaa-ajan asuntoon tehtyihin töihin.

Selvitä ennen tarjouspyyntöä kiinteistön

• rakennusvuosi
• aikaisemmin tehdyt korjaukset
• rakennuksen tilavuus, asuinhuoneistojen määrä, huoneistoluettelo
• pinta-ala
• lämmitysjärjestelmä ja siinä mahdollisesti havaitut puutteet
• ilmanvaihtoratkaisu
• käyttövesijärjestelmä