Lomalle lähtijän muistilista kodin LVI-tekniikkaan on syytä käydä läpi ennen kuin kotioven painaa vähäksi aikaa kiinni.

Ovathan pesukoneiden sulut kiinni?

Vesivahinkojen estämiseksi astian- ja pyykinpesukoneiden sulkuventtiilit on pidettävä suljettuna aina kun koneita ei käytetä. Erityisesti astianpesukoneen täyttöletku on ollut paha vesivahinkojen syy. Siihen tullutta vuotoa ei usein havaita heti, koska letku sijaitsee näkymättömissä keittiön kaapistossa ja vuoto on aluksi pieni.

Pyöräytä kesällä muutamia kertoja lämmitysjärjestelmän pumppua

Lämmitysjärjestelmän kiertovesipumppu pysäytetään kesän ajaksi, koska lämmitystä ei silloin tarvita. Järjestelmän pumppu on kuitenkin hyvä käynnistää silloin tällöin lyhyeksi hetkeksi. Tällä estetään pumpun pesään laskeutuvan sakan tarttuminen kiinni juoksupyörään, joka haittaisi sen pyörimistä syksyllä.

Lämmitysverkostossa kiertävä vesi sisältää erilaisia hiukkasia ja murusia, joita irtoaa aikaa myöten putkien ja laitteiden sisäpinnasta. Ne kuuluvat asiaan, eikä niistä yleensä ole haittaa järjestelmän toiminnalle. Pumpun pitäminen käynnissä muutaman minuutin pari kertaa kesässä riittää.

Pidä ilmanvaihto käynnissä

Ilmanvaihdolla huolehditaan myös rakennusten kunnossapitämisestä. Ilman riittävää ilmanvaihtoa rakennuksen sisälle kertyy kosteutta, joka voi vahingoittaa rakenteita. Lomalle lähdettäessä ei siis ole syytä pysäyttää ilmavaihtojärjestelmää, vaan jättää se ainakin pienimmälle asennolle.

Ilmanvaihdon pitäminen suurellakaan teholla ei kesäisin juurikaan aiheuta energialaskun kasvua. Puhaltimien sähkönkulutus on hyvin kohtuullinen, eikä kesällä ulos puhalleta kalliilla hinnalla lämmitettyä sisäilmaa. Lisäksi öisin sisälle voidaan puhaltaa viileää ilmaa, joka vähentää tilojen jäähdytystarvetta päivällä.

Huomioi lattiakaivojen kastelu

Vesilukon toiminta perustuu pieneen vesimäärään, joka estää ikävien viemärikaasujen pääsyn huonetilaan. Käyttämättömistä vesilukoista vesi haihtuu erityisesti lämpimillä ilmoilla ja silloin viemärikaasut leviävät asuintiloihin kuivuneesta vesilukosta. Myös lattialämmitys nopeuttaa veden haihtumista.

Hajuhaitat voi helposti välttää lisäämällä viemäripisteisiin pienen määrän vettä aika ajoin. Ruokaöljyä ei kannata lisätä vesilukkuun, sillä öljyt aiheuttavat viemärien tukkeutumista ja turhaa kuormitusta jäteveden puhdistuksessa.

Kun nämä toimet on tehty, voit viettää kesälomasi rauhallisin mielin.

Vinkit antoi LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry