Puusta putoavat omenat ja pensaisiin jääneet marjat kiinnostavat nyt monenlaisia eläimiä, myös rottia. Myös pihamaalle haravoidut lehti- ja risukasat tarjoavat rotille suojapaikkoja.

Puutarhoista löytyy nyt puusta pudonneita omenoita ja pensaisiin jääneitä marjoja, jotka saattavat houkutella paikalle jyrsijöitä. Rotat ovat tuhoeläimiä, jotka voivat muun muassa saastuttaa elintarvikkeita ja vaurioittaa jyrsimällä erilaisia rakenteita. Vastuu rottien torjunnasta on kiinteistön omistajalla tai haltijalla.

Syömäkelvottomat omenat biojätteeseen

Jotta rotille ja muille jyrsijöille ei olisi tarjolla ruokaa ja suojaa, on maahan pudonneet omenat hyvä kerätä heti pois pihalta. Syömäkelvottomat hedelmät voi kompostoida biojätekompostoriin, johon jyrsijät tai linnut eivät pääse. Omenoita voi myös viedä maksua vastaan Sortti-asemille.

Jos omenasatoa on runsaasti, voit hyödyntää alueen Facebook-ryhmiä ja tarjota ylimääräisiä omenoita tarvitseville.

Pidä piha siistinä

Piha kannattaa myös pitää siistinä. Siisti piha ei houkuttele rottia, sillä niille ei löydy pihalta välttämättä suojapaikkoja, kuten lehti- tai risukasoja.

Jos rotista kuitenkin tulee ongelma, kannattaa torjuntatoimiin lähteä samanaikaisesti useamman kiinteistön alueella, koska rotat esiintyvät yleensä laajalla alueella.

Lue lisää:

Näin estät oravia, rottia ja hiiriä asettumasta taloksi