Maailman korkein puukerrostalo Mjøstårnetin avattiin 15.3.2019.  Norjan Brumunddalissa sijaitseva 18-kerroksinen rakennus on 85,4 metriä korkea, ja se kätkee sisäänsä hotellin, asuntoja ja toimistotilaa.

Mjøstårnet osoittaa, että korkeita rakennuksia voidaan rakentaa puusta. Rakennuksen suunnittelu oli Voll Arkitekter -toimiston arkkitehdille ja osakkaalle Øystein Elgsaasille mielenkiintoinen haaste. ”Haluamme innostaa muita rakentamaan samalla tavalla”, Elgsaas sanoo.

Rakenne on samanlainen kuin perinteisissä pienemmissä rakennuksissa, mutta elementtien mitat ovat selvästi tavallista suuremmat. Sekä Mjøstårnetin rakenteet että julkisivu ovat puuta. Kantava rakenne koostuu liimapuisista pilareista ja vaakapalkeista sekä diagonaaliristikosta. Kymmenen alinta kerrosta rakennettiin esivalmistetuista puuelementeistä. Ylimpien kerrosten betoniset välipohjat vakauttavat rakennusta ja vähentävät sen huojumista.

Kerto LVL:ää lattiaelementeissä

Tavoitteena oli käyttää ympäristöystävällisiä lähellä tuotettuja puutuotteita sekä paikallisia toimittajia. Norjalaisen liimapuun ja ristiinliimatun massiivipuun (CLT) lisäksi rakennuksessa on käytetty Suomessa valmistettuja Kerto LVL -tuotteita.

Metsä Woodin Kerto LVL:ää käytettiin Moelven Limtren valmistamissa lattiaelementeissä. ”Liimapuuvalmistajana tavoitteenamme on käyttää omaa materiaaliamme mahdollisimman paljon. Kerto LVL on kuitenkin ylivertainen materiaali elementtien kansilevyihin ja päätypalkkeihin”, sanoo Moelven Limtren toimitusjohtaja Rune Abrahamsen.

Abrahamsen odottaa jo innokkaasti uusia puukerrostalohankkeita. Ympäristöystävällisen rakentamisen kysyntä kasvaa ja puun käytön merkitys rakennusmateriaalina korostuu maailman kaupunkien kasvaessa.

(Lähde: www.metsawood.fi)