Maanmittauslaitos lupaa, että ruuhkat helpottavat kevään edetessä lisätyövoiman, sähköisten palvelujen ja automatiikan avulla.

Kiinteistökaupassa kaksi viime vuotta olivat ennätysvilkkaita, ja Maanmittauslaitos vastaanotti omistusten rekisteröintihakemuksia 20 prosenttia aiempaa enemmän vuosina 2020 ja 2021.

Ruuhkia on purettu rekrytoimalla kymmeniä uusia käsittelijöitä, jotka aloittivat työssään alkuvuonna 2022. Myös huoneistotietojärjestelmän kehittäminen etenee suunnitelmien mukaisesti.

Huoneistojen osalta hakemusten käsittelyaika on lyhentynyt kolmesta kahteen kuukauteen. Kiinteistöjen ja vuokraoikeuksien omistusten rekisteröinneissä käsittelyaika on tällä hetkellä nelisen kuukautta, sillä siellä hakemusmäärät ovat huoneistoihin verrattuna moninkertaisia.

Kiinnityshakemuksiin, joihin ei liity muita hakemuksia, saa kuitenkin päätöksen alle kuukaudessa. Kiinteistövaihdannan palvelussa automaattipäätöksen kiinnitysten vahvistamisesta ja sähköisten panttikirjojen siirtämisestä saa jopa heti hakemuksen jättämisen jälkeen.

Asioi Maanmittauslaitoksessa sähköisesti aina kun mahdollista

Oma kiinteistökirjaamisen hakemus kannattaa toimittaa Maanmittauslaitokselle aina sähköisesti. Sähköinen palvelu on tietoturvallinen ja nopea kanava toimittaa asiakirjoja käsittelyä varten.

Kaikkein nopeimmin käsittely etenee, jos tarvittavat liitteet ovat heti mukana. Jos täydennyksiä kuitenkin tarvitaan, nekin voi toimittaa asiointipalvelun kautta.

– Toivomme, että sähköpostitse ei kiinteistökirjaamisen hakemuksia enää lähetetä kuin niissä tapauksissa, joissa se ei vielä onnistu asiointipalvelussa. Käytännössä nämä tilanteet ovat kuitenkin hyvin harvassa. Kansalaisen kiinteistöihin liittyvät asiat hoituvat lähes sataprosenttisesti sähköisissä palveluissamme, kertoo johtaja Janne Murtoniemi Maanmittauslaitokselta.

Vaikka osa liitteistä tarvitaankin vielä alkuperäisenä, se ei estä hakemuksen tekemistä sähköisesti.  Alkuperäiset asiakirjat voi toimittaa postitse ja ne palautetaan viipymättä. Asiakirjat voi halutessaan myös käydä näyttämässä Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupisteessä.

Taloyhtiöiden osakasluettelot sähköisiksi 2023

Rekrytoinnit saavat jatkoa, sillä tekijöitä tarvitaan huoneistokirjaamisen tehtäviin lisää. Rekrytoinneilla ennakoidaan tulevaa, sillä kaikkien suomalaisten taloyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä.

Uusien ihmisten lisäksi kiinteistökirjaamista nopeuttaa myös varainsiirtoveron maksamisesta muistuttava robotti. Jos verotiedot ovat valmiiksi kunnossa, päätöksen saa keskimääräistä käsittelyaikaa nopeammin.

Lue lisää:

Kiinteistökauppa jatkoi kasvua: Kalleimmat ok-talot myytiin Espoossa

Paperisista osakekirjoista luopuminen etenee

Kiinteistökauppa kävi alkuvuoden vilkkaana, nyt mökkikaupassa näkyy jo laskua