Massiivipuulattian hintatasoon vaikuttaa paitsi puulaji, myös puun laatutuokka.

”Massiivilankkulattioiden hintataso kasvaa järjestyksessä: mänty, kuusi, koivu, lehtikuusi ja tammi. Raaka-aineen mitoissa, laatuluokissa ja hinnoissa on suuria eroja, mikä ohjaa asiakkaiden valintoja”, sanoo Arborett Oy:n toimitusjohtaja Janne Antikainen. Suomalaisena käsityönä Mäntsälässä valmistettavien massiivilankkulattioiden raaka-aine tulee lähiseudun metsistä, jalopuulattioiden puu tuodaan ulkomailta.

”Puun luontaisesta kasvutavasta johtuen esimerkiksi koivua on vaikea saada yli 180 mm leveisiin lankkuihin. Kuusesta saadaan jonkin verran leveämpiä lankkuja kuin männystä, jopa yli 300 mm leveitä löytyy ajoittain. Tammilankut taas voivat olla huomattavan leveitä. Leveyden kasvaessa on kasvatettava myös lankun paksuutta, jotta muodonmuutokset pysyisivät kohtuullisina. Tämä vaikuttaa asennusalustan vaatimuksiin ja hintaan.”

Hintaan vaikuttaa myös puun laatuluokka. Edullisemmissa lajitelmissa on enemmän oksia, juovia, sävyvaihtelua ja muuta puulle luontaista vaihtelua, mutta usein lankkulattialta halutaankin eloisaa ilmettä.

”Oksaisuus myös lisääntyy puun leveyden kasvaessa, sillä puun vähäoksaisimmat alueet ovat pinnan lähellä, josta ei saa sahattua leveitä lankkuja. Hintahaarukka ulottuu havupuiden muutamasta kymmenestä eurosta leveän ja paksun oksattoman tammen useisiin satoihin euroihin neliömetriltä.”

Luonteikkuutta pintastruktuureilla

”Höyläämme raakalankut lattialankuiksi jyrsimällä lappeet sileiksi ja työstämällä sivuihin uros- ja naaraspontit. Höyläpinnassa on aina jonkinasteista aaltokuviota, jota laatulattiassa ei saa näkyä. Höylätty pinta on myös liian sileä, jotta pintakäsittelyaineet tarttuisivat siihen tasaisesti.”

”Emme luovuta asiakkaille höyläpintaisia lankkuja, vaan ne on aina ainakin hiottu. Kolojen ja uurteiden paikkaus viimeistelee ilmeen. Me myös pintakäsittelemme lankut asiakkaan toivomaan sävyyn. Näin lattia on valmis heti asennuksen jälkeen”, sanoo Antikainen.

Muitakin vaihtoehtoja pintastruktuuriksi on kuin hionta. Harjattu pinta tekee kolmiulotteista vaikutelmaa ja korostaa puun syykuviota. Se on orgaanisen tuntuinen ja kestävä käsittely. Vannesahaus ja karkeahierto tuottavat raa’an oloisen pinnan, joka kiillottuu alueilla, joilla kuljetaan enemmän.

”Käytön myötä puun solukko tiivistyy ja siitä tulee likaa hylkivä, ikiaikaisen oloinen pinta. Tällainen on aito, jäljittelemätön vanha lankkulattia. Vanhan lattian ilmettä voidaan vielä korostaa erilaisin tehostekäsittelyin.”

Asennuksen tärpit ja vinkit

”Erikoiskuivatut lankut voivat olla hieman vääntyneet kuivauksen vuoksi, joten asennuksessa täytyy käyttää joskus voimaa. Lankut täytyy puristaa tiukasti yhteen ennen kiinnitystä. Työtä helpottaa paljon, jos käytössä on tarkoitukseen suunniteltuja erikoistyökaluja. Ammattilaisen asentamana työ käy tietysti joutuisammin ja mahdollisesti arvokkaita, harvemmin tarvittavia työvälineitä ei tarvitse hankkia itselle.”

Kiinnitysruuvien on oltava riittävän pitkiä, ja etenkin kovemmilla puilla ruuvien esiporaus kannattaa. Sen työvaiheen ohittaminen voi johtaa halkeamiseen ja epätäydellisesti istuviin pontteihin.

Antikainen neuvoo tarkastelemaan jokaista lankkua tarkasti ennen asentamista. Lankkuja kannattaa ”selata” asennuksen aikana eli juuri siihen kohtaan epäsopivat laitetaan odottamaan toista kohtaa jne. Siten eri-ilmeiset lankut pitäisi saada jakautumaan tasaisesti lattia-alalle. Sitä yhtä poikkeavan sävyistä lankkua ei siis kannata sijoittaa ainakaan keskilattialle.

”Ylimääräisiä lankkuja on hyvä ottaa tilaukseen sen varalta, että joitakin yksilöitä halutaan seuloa asennuksesta pois. Puussa voi myös olla virheitä, jotka voi sahata pois ennen asennusta.”

Vaihtoehtona lankkuparketti

Ristiinliimattu lankkuparketti on myös aito puulattia, mutta huomattavasti ohuempi ja muotopysyvämpi, eikä se vaadi runkoa tai ruuvausalustaa alleen. Se on yksi vaihtoehto, mikäli toiveena olleen massiivilankkulattian asentaminen ei ole teknisesti mahdollista. Syynä on yleensä liian pieni vapaa asennuskorkeus. Myös lattialämmityksen huomiointi tuo omat haasteensa.

”Valmistamme lankkuparketit samoista lankuista kuin massiivilattiatkin. Ne on testattu toimimaan kotimaisissa oloissa, joissa sisätilojen kosteus vaihtelee kovasti vuodenaikojen mukaan. Kaikissa parketeissa on symmetrinen kolmikerroksinen rakenne eurooppalaisista tuontiparketeista tutun edullisemman kaksikerroksisen vanerirunkorakenteen sijaan.”

”Lankkuparketti on varustettu lukkoponteilla eli se on helppo asentaa. Tuntuma ja ulkonäkö muistuttaa pitkälti massiivilankkulattiaa. Patinan ja lankkumaisen rosoisuuden tavoitteluun on tarjolla erilaisia erikoistehostekäsittelyjä”, sanoo Antikainen.

Lue lisää TM Rakennusmaailman artikkeleista:

Näin valitset puulattian kotiisi

Puulattiat kuntoon ja kunniaan

Lankkulattia sai uuden ja kiiltävän pinnan

Tilaa TM Rakennusmaailma ja saat lukuoikeuden digilehtiartistoomme!