Marjapensaat ja hedelmäpuiden taimet ehtii vielä istuttaa. Viilenevä sää ja voimakas yökaste tekevät syksystä jopa kevättä paremman istutusajan.

Syyskuun aikana istutetut taimet ehtivät juurtua vielä ennen talvea ja ne lähtevät kasvuun aikaisin keväällä. Ruukuissa myytäviä puiden ja pensaiden sekä muiden monivuotisten kasvien taimia voidaan istuttaa aina, kun maa on sula.

Useimmat hedelmä- ja marjalajikkeet ovat kestäviä Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta mitä pohjoisemmaksi aiotaan istuttaa sitä paremmin kasvien tulisi sietää kylmää.

”Kotimaiset pensasmustikkajalosteet ’Aino’ ja ’Alvar’ ovat satoisia ja talvenkestäviä niin Etelä- kuin Keski-Suomessakin. Oulun korkeudella kannattaa lajikkeeksi valita suurimarjainen ja kestävä ’North Blue’. Jos istutettava kasvi on menestymisensä äärirajoilla, se kannattaa istuttaa hyvissä ajoin ennen pakkasia, että juurtumisaikaa jää mahdollisimman paljon”, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Istuta marjapensaat ja hedelmäpuut aurinkoon

Satoa tuottavat kasvit, kuten marjapensaat ja hedelmäpuut kannattaa istuttaa aurinkoisee, suojaisaan ja lämpimään paikkaan. Varjossa niiden kukinta ja siten sato jää heikoksi.

Maata pystyy aina parantamaan kullekin kasville sopivaksi. Istutuspaikan maata parannetaan uudella mullalla, eikä kasvualustan paksuudessa kannata säästää. Pensaat tarvitsevat vähintään 50 sentin ja hedelmäpuut 80 sentin kerroksen ravinteikasta multaa.

Muista hyötykasveista poiketen pensasmustikka viihtyy happamassa maassa. Kasvupaikan maata voi parantaa havukasveille tarkoitetulla mullalla, joka on vähemmän kalkittua kuin tavallinen puutarhamulta.

Kastelua syksylläkin

Istutus aloitetaan kastelemalla taimi kunnolla. Sen lisäksi istutuskuoppaan kaadetaan vettä, jotta se imeytyy ympäröivään multaan ja houkuttelee kasvia kasvattamaan juuret syvemmälle. Pensaiden istutuskuoppaan kaadetaan vettä vähintään 20 litraa ja puille 30–40 litraa.

Syksyn kaste ei korvaa kastelua − jos ei sada, myös syksyn istutuksia kastellaan vähintään kerran viikossa. Taimien kastelua jatketaan niin kauan, kun niissä on lehdet. Pensaille annetaan kerralla vettä vähintään kaksi kastelukannullista ja puille jopa neljä kannullista.

Lue lisää:

7 vinkkiä syyspuutarhan rentoon hoitoon

Puutarhan kasvien syyslannoituksen aika on nyt