Vanhaa taloa remontoidessa voi tulla eteen tarve muuttaa talon huonejärjestystä omalle perheelle luontevammaksi. Märkätilan siirtäminenkin onnistuu, mutta edellyttää huolellista suunnittelua ja rakennuslupaa.

Uuden märkätilan rakentaminen minne vain käy suuremman peruskorjauksen yhteydessä ilman suuria vaikeuksia erityisesti kivirakenteisessa talossa. Se edellyttää kuitenkin huolellista suunnittelua ja rakennusluvan hankkimista.

Puurakenteisessa talossa märkätilan rakentaminen onnistuu yläkertaankin suhteellisen helposti, kun rakennuksessa on ontelolaatta- tai valettu betoninen välipohja. Kevyen välipohjan jäykistys ei kylpyhuoneen painolle kuitenkaan välttämättä riitä.

Rakenteiden kosteustekninen toiminta on kuitenkin aina varmistettava, sillä uudet toiminnot ja rakennekerrokset voivat pahimmassa tapauksessa pilata koko rakenteen toiminnan.

Tärkeä vedeneristys

Yläpohjan höyrynsulun kanssa on oltava erittäin huolellinen. Märkätilojen vedeneristys toteutetaan siten, että rakenteen kaikki osat: pinnat, saumat, läpiviennit ja liittymät, ovat vesitiiviit.

Saunaa rakennettaessa on otettava huomioon, että lämpöä pääsee erityisen tehokkaasti karkuun katon kautta. Rakenteet on siis eristettävä huolella. Eristeen päälle tarvitaan alumiinikerros höyryn- ja ilmansuluksi estämään kosteuden kulkeutuminen rakenteisiin. Alumiinipinta myös vähentää saunan lämmittämiseen tarvittavaa energiaa heijastaessaan tehokkaasti lämpösäteilyä takaisin sisätiloihin.

Lue juttu porvoolaisen puutalon remontista TM Rakennusmaailmasta 7/20.

Lue lisää:

Vedeneristyksen ABC