Marraskuun alussa Tuusulan asuntomessualueella on tuulista ja koleaa. Aurinko paistaa, mutta viima käy luihin ja ytimiin. Joku kuitenkin hehkuu: MHM-massiivipuuelementeistä rakentuvan townhouse-kohteen näytteilleasettajan ja rakennuttajan Oy Trä Kronor Ab:n perustaja Thomas Noreila on tyytyväinen projektin vauhtiin. Ensimmäisen vaiheen talot ovat vesikatossa ja julkisivuverhoilu alkamassa.

Tuusulan-kohde on monessa mielessä poikkeuksellinen. Taloissa ei käytetä lainkaan muovia, paitsi mitä nyt sähköjohdotuksessa ja viemäröintiputkistossa jne. on. Mutta seinissä ei ole höyrynsulkuja eikä puuelementeissä dispersio- tai muitakaan liimoja. Elementit on koottu alumiininauloilla naulaamalla. Ulkoseinään tulee tuulensulun hommaa hoitamaan perinteinen tervapaperi, sen päälle ristiinkoolaus ja ulkoverhouslauta.

Tällekin kohteelle – kuten kaikille Trä Kronorin kodeille – on olemassa tuoteseloste samaan tapaan kuin elintarvikkeissa on. Se kertoo mitä materiaaleja talon rakentamisessa on käytetty, ja toisaalta mitä siitä ei löydy.

Perustukset ovat tuulettuvia betoniperustuksia, joihin on liitetty luonnonkivisokkeli. Lämmitysjärjestelmä on maalämpö yhdistettynä radiaattoreihin – kylpyhuoneisiin tosin tulee lattialämmitys.

Painovoimainen ilmanvaihto kiinnostaa

Yksi rakennusten mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on painovoimainen ilmanvaihto. Thomas Noreila vakuuttaa, että ilmanvaihto tulee toimimaan kaikenlaisissa olosuhteissa – toistakymmentä metriä korkeisiin hormeihin perustuva ilmanvaihtojärjestelmä kun on ollut rakennusten arkkitehtisuunnittelun lähtökohtana.

”Nyt meitä pidetään painovoimaisen ilmanvaihdon asiantuntijoina ja saamme jatkuvasti kyselyjä, voimmeko muuttaa jo suunnitellun rakennuksen koneellisen ilmanvaihdon painovoimaiseksi. Emme voi, sillä sellainen ei toimisi”, Noreila kertoo.

Kalliopohjalle perustettavat Trä Kronor -kodit ovat kaksikerroksisia, ja yleisilmeeltään skandinaavisen ajattomia. Yhdistettynä nykyaikaiseen suunnitteluun ja älyteknisiin valmiuksiin perinteisiä arvoja vaalivat Trä Kronor -kodit edustavat tulevaisuuden asumisen aatelia.

Myös rakennusfysiikkaan ja puurakentamiseen erikoistunut arkkitehtitoimisto Saatsi Arkkitehdit, joka vastaa talojen suunnittelusta, on tunnettu esteettisistä ja ekologisista ratkaisuistaan.

Uusi kokoluokittelu

Asuntomessuille Tuusulaan rakentuvat asunnot ovat kooltaan 87,5–135 neliötä ja niitä myydään kokoluokiteltuina kuin paitoja, mikä on uusi ajatus asuntokaupoissa.

Mitään kovin halpoja paitoja nämä eivät ole: S-kokoinen 396 000 €, M-kokoinen 578 000 €, L-kokoinen 645 000 €. Ne sijoittuvat monipuolisen puiston kupeeseen, josta löytyy muun muassa istutusaltaita, lasten leikkipuisto ja monia ulkoilureittejä. Naapurustosta löytyvät päiväkoti, koulu ja senioripalvelutalo.

Yksi rakennettavista asunnoista jätetään ensi kesän Asuntomesuille sellaiseen tilaan, että messukävijät näkevät mistä talot on tehty. Rakenteen jäävät auki.

”Haluamme näin korostaa toimintamme avoimuutta. Kaikki pääsevät itse näkemään mistä Trä Kronor -kodit on tehty”, Thomas Noreila kertoo.

Asuntomessualue rakentuu

Tuusulan Asuntomessut nousevat Rykmentinpuiston alueelle, Hyrylän entisen varuskunnan maille. Asuntomessut ovat Tuusulassa nyt kolmatta kertaa sen 50-vuotisen historian aikana. Ensimmäisen kerran Tuusula isännöi Asuntomessuja vuonna 1970 ja toisen kerran vuonna 2000.

Vuoden 2020 Asuntomessuille rakentuu yhteensä 27 pientaloa, kaksi kerrostaloa ja kaksi townhousea. Messualueelle tulee puurunkoisia taloja, hirsitaloja ja kivitaloja.

Rykmentinpuistoon tulee messujen jälkeen runsaasti uudisrakentamista, ja siitä muodostuu myöhemmin noin 15 000 asukkaan asuinalue.

Asuntomessut järjestetään 10.7.–9.8.2020.

Lue lisää: www.asuntomessut.fi