Suomalainen haluaa leikata pihanurmensa itse, ja valitsee työhön mieluiten bensakäyttöisen leikkurin. Naiset taas suosivat akkukäyttöisiä työvälineitä.

Bensakäyttöiset puutarhalaitteet ovat Suomessa edelleen suosittuja. Muihin pohjoismaihin verrattuna suomalaisista suurin osa ajaa edelleen nurmikkonsa itse, ja mielellään bensakäyttöisellä ruohonleikkurilla.

Tulokset tulevat ilmi Husqvarnan tilaamasta ja YouGov-tutkimusyhtiön toteuttamasta tutkimuksesta, johon vastasi yli tuhat suomalaista.

Suomessa akkukäyttöisiä puutarhakoneita suosivat erityisesti naiset. Kolmannes naisista valitsisi akkukäyttöisen puutarhakoneen, kun taas miehistä vain neljännes. Suomalaisista miehistä hieman alle puolet käyttäisi mieluiten bensakäyttöisiä puutarhalaitteita.

Akkukäyttöisten laitteiden suosion odotetaan kuitenkin kasvavan seuraavan ikäpolven varttuessa, koska tutkimuksen nuorin ikäryhmä 25–39 osoittautui asenteiltaan akkumyönteisimmäksi.

Akulla toimiva puutarhalaite valitaan sen helpon käytettävyyden ansiosta. Robottiruohonleikkurin omistavien suomalaisten enemmistö ilmoitti puolestaan keskeiseksi eduksi sen, että aikaa vapautuu muihin tehtäviin.

Suomalainen rakastaa ruohonleikkuuta

Yli kolmannes suomalaisista suosii bensakäyttöisiä puutarhakoneita sähkökäyttöisiin verrattuna. Tässä eroamme muista Pohjoismaista, joissa akkukäyttöiset laitteet olivat huomattavasti suosituimpia.

Ruotsissa ja Norjassa vain viidennes vastaajista suosii bensakäyttöisiä laitteita, ja Tanskassa vain 15 prosenttia vastaajista suosii bensakäyttöisiä laitteita.

Akkukäyttöisistä laitteista esimerkiksi robottiruohonleikkuri löytyy vain 4 prosentista suomalaisissa puutarhoissa, kun Ruotsissa robottileikkuri löytyy joka viidenneltä pihalta.

Suomalaisena erityispiirteenä korostui henkilökohtainen suhde ruohonleikkuuseen. Jopa noin kolmannes vastaajista jättäisi robottiruohonleikkurin ostamatta, koska pitää ruohonleikkuusta itse niin paljon. Esimerkiksi Tanskassa ainoastaan 17 % jättäisi robottiruohonleikkurin hankkimatta samaisesta syystä.

”Akkukäyttöisten laitteiden tehot ja käyttöajat ovat parantuneet merkittävästi ja ne vastaavat monessa tuotteessa polttomoottorin suorituskykyä. Nämä ominaisuudet tulevat vaikuttamaan tulevaisuudessa akkukäyttöisten laitteiden suosion kasvuun. Nykyaikaiset robottiruohonleikkurit pärjäävät myös erinomaisesti vaikeammassakin maastossa, mikä vaikuttaa niidenkin kysynnän lisääntymiseen myös Suomessa”, sanoo Husqvarnan myyntijohtaja Tuomas Kuivamäki.

Lue lisää:

Näin huollat ruohonleikkurin kesäkuntoon

TM Vertailu: Akkukäyttöiset ruohonleikkurit