Aurinkopaneelien tehokkuuden tunnuslukujen vertailu voi olla vaikeaa. Suurempi wattilukema ei välttämättä tarkoita parempaa paneelia.

Aurinkopaneeleilta odotetaan ensisijaisesti pitkäaikaista korkeaa hyötysuhdetta. Kuluttajan voi kuitenkin olla vaikeaa vertailla markkinoilla olevien aurinkopaneelien tehoja ja tuottoa. Paneelien tehot ilmoitetaan watteina (W), tuotto kilowattitunteina (kWh). Tarkoittaako suurempi wattilukema siis parempaa paneelia?

”Näin ei välttämättä ole”, sanoo aurinkoenergiaan keskittyvän konsernin Solar Finlandin toimitusjohtaja Esa Areva.

”Aurinkopaneeleiden hyötysuhdeluku on merkityksellinen. Se kertoo, kuinka tehokkaasti paneelin pinta-ala pystyy muuttamaan paneeliin osuvan säteilytehon sähkövirraksi. Pääsääntöisesti paneelien hyötysuhde on 18 prosentin luokkaa, kun puhutaan valmiista paneeleista, ei siis kennoista ilman paneelilasia. Mitä korkeampi hyötysuhdeluku, sitä tehokkaampi paneeli.”

Yli 20 prosentin hyötysuhde aurinkopaneelissa on hyvä tulos.

Aurinkopaneelien iso pinta-ala ja suuri kennomäärä ratkaisevat

”Paneeleita on monenlaisia. Isolla pinta-alalla ja suurella kennomäärällä saadaan yksittäisen paneelin wattiteho korkeaksi. Vastaavasti kooltaan pienempien paneelien wattiteho on alhaisempi”, kertoo Areva.

Suurten paneelien ongelmana on se, että tuuli ja painavat lumikuormat koettelevat niiden kestävyyttä.

Aurinkopaneelien tuoton vertailussa käytetään tunnuslukuna kilowattipiikkiä (kWp). Se antaa tasapuolisen ja reilun tuloksen erilaisia paneeleita vertailtaessa.

”Omalla testikentällämme olemme pitkäaikaisseurannassa todenneet, että monopaneelit ovat tehokkaampia kuin polypaneelit.”

Solar Finlandin 380 W SALO-aurinkopaneeleissa hyötysuhde on 19,37 prosenttia. Ne ovat kooltaan 2 x 1 m ja niissä on 72 monokennoa. 395 W valmiin paneelin hyötysuhde on 20,4 prosenttia.

Lue lisää:

Aurinkopaneelien hinnat laskevat ja tehokkuus paranee

Hanki aurinkosähkö harkiten: Pyydä aina ainakin toinen tarjous