Nettiyhteys ei yllä välttämättä yhtä mallikkaasti Suomen jokaiseen niemeen ja notkelmaan, mutta silti mökillä pitäisi pystyä tekemään etätöitä, säätämään lämmitystä ja vielä turvapalvelujakin. Se vaatii jo erilaisia nettiyhteyden tukitoimia.

Luonnonvarakeskuksen toteuttama Mökkibarometri kertoo, että etätöiden tekeminen mökiltä on yleistynyt paljon viime vuosina. Esimerkiksi vuonna 2021 etätöitä mökillä kertoi tehneensä 43 prosenttia niistä, joille tämä oli mahdollista. Viisi vuotta aiemmin vastaava osuus oli 7 prosenttia.

Etätöiden tekemisessä korostuu ”mökkinetin” tärkeys niille, jotka kaipaavat entistä virikkeellisempää työympäristöä. Etätyöskentelyn helpottamisen lisäksi moderneissa mökeissä saattaa olla jatkuvampikin tarve toimivalle netille, kun mökin laitteita ohjataan nettiyhteydellä. Monilla mökeillä on etäohjattavia toimintoja, kuten lämmitys ja turvapalvelut, jotka edellyttävät hyvää nettiyhteyttä läpi vuoden.

”Mökkejä on monenlaisia, ja ihmisten tarpeet mökkinetille vaihtelevat. Huippulaadukasta verkkoyhteyttä kaipaaville mökkeilijöille haasteeksi voi muodostua se, että mökki sijaitsee kaukana tukiasemasta. Parhaan yhteyden tukiasemaan takaa ulkomokkula, jonka voi tarvittaessa asentaa korkealle”, kertoo kodin laajakaistatoiminnan johtaja Katri Perälä DNA:lta.

Erilliset lisävastaanottimet voidaan asentaa myös mökkipihan muihin rakennuksiin, kuten aittaan, vierasmajaan tai rantasaunan takkahuoneeseen.

”Mesh WiFi -järjestelmällä WiFin saa laajennettua juuri sinne, minne signaalin tahdotaan yltävän”, kertoo Katri Perälä.

Ison mökin nettiyhteys vaatii lisävastaanottimia

Mesh WiFi -järjestelmässä erilliset lisätukiasemat asennetaan eri puolille rakennusta, jotta signaali yltää kaikkiin mökin osiin. Lisätukiasema on tarpeen pinta-alaltaan laajassa, monikerroksisessa mökkirakennuksessa, jossa yksi modeemi ei välttämättä riitä kattamaan eri tilojen nettitarpeen.

”Hyvä nyrkkisääntö on, että yli 85-neliöiset tai monikerroksiset tilat tarvitsevat useamman verkkoa laajentavan Mesh WiFi -tukiaseman. Myös ulkoantennia voi harkita silloin, jos tukiasema on kaukana, mökki on katvealueella tai mokkulalle on vaikea löytää tärkeimmät kriteerit täyttävää sijoituspaikkaa mökin sisältä”, Perälä sanoo.

Modeemin sijainnilla on suuri merkitys

Modeemin toimintaa mökkiympäristössä voi tehostaa myös ottamalla käyttöön signaalia parantavia erityistoimia. Näistä tärkein on WiFi-modeemin sijoittaminen oikeaoppisesti.

”Toisinaan verkkolaite asetetaan matalalle pistokkeiden läheisyyteen tai piiloon kaappeihin. Parhaan signaalivoimakkuuden saamiseksi modeemi tulisi kuitenkin sijoittaa pöytätason yläpuolelle ja sen ikkunan viereen, joka osoittaa lähimpään tukiasemaan. Modeemille olisi hyvä löytää keskeinen paikka, josta signaali yltää mahdollisimman tasaisesti joka puolelle mökkiä.”

Tietyt materiaalit kuten metalli ja betoni voivat häiritä signaalin tehokkuutta. Modeemin sijoittelussa kannattaa välttää paikkoja, joissa on paljon esteitä tai paksut seinät edessä. Esimerkiksi järeä takkapesä voi haitata nettiyhteyden laatua.

Lue lisää:

Näin parannat mökin tai kodin murtosuojaa kotikonstein

TM Rakennusmaailma testasi: Nettiajan kiukaita ohjataan älypuhelimella