Varpaat palelevat, vaikka pää palaa. Tämä on tuttu tunne monelle saunojalle, mutta mistä se johtuu ja mitä asialle voi tehdä?

Kokenut asuntojen ja pientalojen saunojen ilmanvaihto-ongelmien ratkaisuja LVI-suunnittelija Jari Pyykkönen Amrak Oy/LVI-Inset Oy:stä sanoo, että vanhan talon saunan ilmanvaihto on varmaankin toteutettu ajan tavan mukaan – nurinkurisesti.

Korvausilma on ollut tapana tuoda saunaan kiukaan viereen alhaalta lattian kautta. Poistoventtiili puolestaan sijaitsee katossa. ”Korvausilmaventtiilistä tuleva kylmä ilma ei sekoitu kiukaan lämpöiseen ilmaan vaan pyörähtää suoraan kattoon. Ei ihme, että varpaat hieman palelevat”, Pyykkönen selventää.

Varpaat lämpimiksi

Kattoon asennetun poistoilmaventtiilin kautta löylyt myös karkaavat kuuluisille harakoille. Pyykkönen sanoo, että mikäli ilmanvaihtoa ei voida koneellistaa, poistoilmaventtiili pitäisi sijoittaa laiteiden alle.

”Näin löylyistä saadaan miellyttävämmät ja lauteiden kautta kiertävä korvausilma myös kuivattaa saunaa paremmin.”

Projekti ei ole lainkaan niin hankala kuin luulisi. Jos saunaa muutenkin remontoi, esimerkiksi uusii paneelit, tulon ja poiston voi sijoittaa uuteen paikkaan seinän sisään upotettavien saunakanavien savulla. Tulokanava kiukaan päälle ja poistokanava lauteiden alle. Suorakaiteen muotoisissa teleskooppikanavissa on pyöreät liitännät kanavalle ja venttiilille.

”Näin saadaan ilma saunassa kiertämään oikein.”

Lue lisää:

Näin onnistuu saunan panelointi

Näin käytät sähkökiuasta turvallisesti: vanhat kiuaskivet voivat aiheuttaa vaaran

Näin siivoat saunan puhtaaksi

Minimoi paloriski ja ota puulämmitteisen kiukaan savukaasujen hukkaenergia talteen