Pihasuunnittelussa voi kertyä kymmenien tuhansien eurojen lasku, mutta mitä tilaaja euroilla saa? Kysyimme alan ammattilaiselta. 

Pihauunnittelun hintaan vaikuttavat suunnittelukohteen vaativuus mutta myös suunnittelijan koulutus ja kokemus. Vaikka kokeneen suunnittelijan tuntihinta kuulostaisi ensi kuulemalta korkealta, työn loppuhinta ratkaisee: koulutettu ja kokenut tekee työn tehokkaasti ja ammattitaitoisesti.

Pihan suunnitteleminen alkaa laatimalla yleissuunnitelma, joka – tekijästä ja tilauksesta riippuen – voi olla luonnostasoinen tai tarkka piirros pihasta. Yleissuunnitelmassa näkyvät jo tilanjako, materiaalit ja kasvillisuusalueet. Yleissuunnitelman tulee olla mitoitettu oikein (yleensä 1:200).

”Itse luonnostelen pihan ensin käsin, jatkan sitten koneella. Kunnallistekniikka tulee tietysti ottaa huomioon alusta alkaen. Yleissuunnitelmaan voi tilata kasvillisuusluettelon, nämä kaksi saattavat jo riittää tee-se-itse-pihanrakentajalle”, toteaa suunnittelija Heidi Hannus Piha- ja vihersuunnittelu Villa Gardenista.

Toteutussuunnitelma on tarkennettu asiakirja, joka pohjautuu yleissuunnitelmaan. Siihen sisältyvät myös määräluettelot, tarkennetut ohjeet ja mittojen tarkistukset halutuista elementeistä.
Tavallisesti laaditaan rakenne- ja detaljikuvat 2-3 tärkeimmistä ja haastavimmista pihan elementeistä, kuten pergolasta tai muurirakenteista. Detaljipiirroksia ei kannata teettää tavanomaisista rakenteista, sillä ammattirakentajilla perusasiat ovat hallussa.

Pihasuunnittelussa kuunnellaan asukkaita

Asukkaiden ajatuksen pihaan käytettävästä kokonaissummasta kartoitetaan tavallisesti jo ensikäynnillä. Alustava kustannusarvio sisältyy jo yleissuunnitelmaan, mutta toteutussuunnitelmassa sitä vielä tarkistetaan. Toteutussuunnitelmassa suunnittelija ehdottaa tuotteita ja hankintapaikkoja. Erillisen tarkan kustannusarvion voi tilata tarvittaessa.

Pihasuunnitelman sisältö ja laadittavat asiakirjat sovitaan suunnittelijan ja asiakkaan välisellä sopimuksella. Pientalon pihojen suunnittelussa voi käyttää pihasuunnittelusopimusta (RT 80321) tai laatia oman suunnittelusopimuksen.

Hinnasta sovitaan useimmiten tuntiveloituksen hinta ja haarukoidaan työhön kuluvaa tuntimäärää. Halvin Heidi Hannuksen kuulema tuntihinta on ollut noin 60 euroa ja kallein 120 euroa tunnilta.

”Oma veloitukseni on 95 euroa tunnilta. Yleissuunnitelman laatimiseen kuluu tasaiselle peruspihalle 15–20 tuntia, mikä sisältää siihen saakka toteutuneet käynnit kohteessa, alkukartoitukset ja lähtömateriaalin teon. Toteuttamissuunnitelmaan menee toiset 15–20 tuntia, mutta joskus enemmän tai vähemmän.”

Tavanomaisen kohteen pihasuunnitelman veloitus pyörii Heidi Hannuksen arvion mukaan 3000–4000 euron tietämillä. Silloin se sisältää sekä yleis- että toteutussuunnitelman.

Karkeana budjetointiohjeena voi pitää, että jos talo ja tontti maksavat 500 000 euroa, pihan kustannuksiin kannattaa varata vähintään 50 000–60 000 euroa (10–12 % talon ja tontin hinnasta). Pihasuunnittelu voi silloin maksaa 5 000–6 000 euroa.

”Ammattitaidolla laaditun pihasuunnitelman kustannukset koituvat tilaajan eduksi, kun piha on paitsi kaunis, myös toimiva ja kestävä. Jokaisesta pihasta tulee yksilöllinen, vaikka talo olisi samanlainen kuin naapurissa. Ammattitaitoisesti laaditut asiakirjat mahdollistavat myös pihan rakentamisen kilpailuttamisen viherrakentajilla.”

Lue lisää:

Umpeen kasvanut piha saatiin remontilla siistiksi

Talo tarvitsee pihan: Ammattilaisen vinkit pihasuunnitteluun