Vanhaa rakennusta remontoidessa ja vanhalle pinnalle uutta maalia sutiessa rajoitteita tuo perinteiden vaalimisen ohella myös maalituotteiden yhteensopivuus. Kaikki maalit eivät tule yksinkertaisesti keskenään toimeen.

Jos maalataan samalla maalilla kuin aiemmin, pelataan yleensä varman päälle. Tällöin olisi tosin tiedettävä, millä maalilla rakennus on edellisellä kerralla maalattu.

Vanhan maalipinnan olemus antaa onneksi tietoa maalin laadusta. Vanhetessaan akrylaatit irtoavat pitkänomaisina liuskoina. Öljymaalit hajoavat sen sijaan liituuntumalla ja verkkomaisesti halkeillen.

Vanhan maalin irtokappaleita voi testata etanolilla ja lipeällä. Etanoli pehmentää akrylaattimaalia, mutta se ei vaikuta öljy- ja alkydimaaliin. Akrylaattimaali on taas lipeälle tunnotonta, mutta öljymaalia lipeä kellastuttaa.

Maalin voi tutkituttaa myös laboratoriossa. Kuluttaja-asiakkaille suunnattua maalintunnistuspalvelua tarjoaa maassamme ainakin Tikkurila.

Mikä käy vanhan maalin pinnalle

Jos vanha maali on akrylaattimaalia, jota ei kokonaisuudessaan poisteta, työ jatkuu samantyyppisellä maalilla. Muutamat petroliöljymaalien valmistaja tosin kertovat maalinsa sopivan myös akrylaattimaalien päälle.

”Rustholli Petroliöljymaalimme soveltuu uusien ja aikaisemmin öljymaalilla maalattujen puupintojen lisäksi myös teollisesti pohjamaalattujen sekä ohuiden akrylaattimaalilla maalattujen maalikerrosten ja puunsuoja-aineiden päälle”, Eskaron Jussi Hietikko lupaa.

Öljy- tai alkydimaalilla maalatun puuverhoilun huoltomaalauksessa vaihtoehtoja on jo huomattavasti enemmän. Päälle käyvät akrylaatti-, alkydi- ja öljymaalit. Esimerkiksi joissain maalausjärjestelmissä pohjamaali saattaa olla alkydia ja pintamaali akrylaattia.

Liete- ja keittomaalit ovat oma lajinsa, sillä ne eivät muodosta lainkaan kiinteä maalauskelpoista pintaa. Puna- ja keltamullan ja muiden lietemaalien päälle ei sovi kuin vastaavanlaisen huokoisen kulutuskerroksen muodostava maali.

Peittävä kestää pidempään

Valittu maalityyppi vaikuttaa myös tulevaan huoltomaalausväliin. Pääsääntönä on, että peittävät maalit kestävät pidempään kuin kuullotteet. Vastaavasti nykyaikaiset akrylaattimaalit ovat pitkäikäisempiä kuin öljy- ja alkydimaalit.

Miten kauan maali kestää seinässä, riippuu lopulta lukuisista tekijöistä. Kosteudelle alttiilla varjoisilla seinillä tarvitaan etenkin biosiidien antamaa suojaa. Auringon korventamilla seinillä ratkaisevana tekijänä on yleensä UV-kesto. Parhailla akrylaattimaaleilla päästään suotuisissa oloissa jopa yli 20 vuoden huoltomaalausväleihin ilman, että huoltomaalaus tuo mukanaan mittavan pohjatyöurakan.

Lyhyemmälläkin huoltomaalausvälillä saattaa kuitenkin unohtua, millä maalilla aiempi maalauskerta on tehty. Fiksu tapa onkin kirjata käytetyt maalityypit ja niiden värikoodit talokansioon. Tiedon voi myös maalata pikkusiveltimellä vaikkapa räystäslaudan alle tai muuhun silmältä piilossa olevaan kohtaan.

Lue lisää:

Talon huoltomaalaus on parempi tehdä vuotta liian aikaisin kuin liian myöhään

TM Vertailu: Vesiohenteiset puolihimmeät ulkomaalit

Vinkit puuverhoillun talon ulkomaalaukseen