Kaikilla mökkipaikoilla ei ole sisävessaa, ja ulkovessankin laillisuus on vähän niin ja näin. Harmia voi aiheuttaa myös haiseva mökkivessa.

Mökkeilijän kesäpäivään kuuluu todennäköisesti useamman kerran päivässä vessakäynti, kertoo mökkikäymälöitä valmistava Biolan. Jos vessakäyntejä on esimerkiksi viisi päivässä, tulee kuukauden aikana huussissa istuttua noin seitsemän tuntia.

Monella mökillä voi vielä olla ulkohuussina vanhanaikainen reikä ja saavi alla -ratkaisu. Tällaisia löytyy Biolanin Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan 47 prosentista suomalaisista mökeistä. Laittomaksi saavihuussi muuttuu, jos pohjaan on puhkaistu reikiä ja nesteet valuvat suoraan maahan.

Laki määrää käymäläjätteen hävityksen

”Suomen laki kertoo yksiselitteisesti, miten käymäläjätteen kanssa pitää toimia. Kuivakäymälän ja kompostin on oltava tiiviillä pohjalla. Nestettä ei saa valua maahan. Mökkiläisten on hyvä muistaa myös se, että käsittelemätöntä käymäläjätettä ei saa haudata maahan. Vessan jätesaavia ei saa missään nimessä tyhjentää suoraan maakuoppaan, vaan se pitää kompostoida”, Biolanin kuivakäymälöiden tuoteasiantuntija Katja Havukainen muistuttaa.

Nykyaikaisia käymäläratkaisuja on monenelaisia, ja niistä löytyy sopiva ratkaisu jokaiselle mökille. Pakastavan ja polttavan kuivakäymälän pystyy asentamaan mökille sisään, vaikka komeroon. Pakastava tarvitsee vain pistorasian, polttavalle pitää tehdä myös ilmanvaihto.

Kompostoiva kuivakäymälä on hyvä ratkaisu monelle mökille, jossa kompostoituvan materiaalin voi hyödyntää puutarhassa kasvien ja pensaiden kasvualustana. Se onkin Biolanin tekemän kyselyn mukaan mieluinen ratkaisu 54 prosentille mökkiläisistä.  Kompostikäymälässä voi kompostoida myös mökillä syntyvän kotitalousjätteen.

Älä tee haisevaa yllätystä käymälään

”Saaviviritysvessa on pitänyt jo hajujen takia rakentaa mahdollisimman kauas pihan perälle. Kuivakäymälä pitää rakennusmääräysten mukaan sijoittaa niin, että se ei ole viittä metriä lähempänä tontin rajaa. Määräykset ovat kuntakohtaisia ja ne kannattaa aina tarkistaa”, Havukainen huomauttaa.

Kompostikäymälä on hajuton, siisti ja ympäristöystävällinen – kunhan sen asentaa oikein.

Kompostoivaan kuivakäymälään asennetaan painovoimainen ilmanvaihto. Jotta se toimii kunnolla, on ilmanvaihtoputkien oltava suoria. Jos putkia vedetään huussin ulkopuolelle mutkien kautta, syntyy hajuhaittoja.

”Älä tee mutkaa matkaan. Tämä sääntö kannattaa pitää mielessä, kun käymälän ilmanvaihtoa asennetaan. Mutkalle vedetty ilmanvaihtoputki on valitettavasti asennusten yleisin moka. Onneksi se on helposti korjattavissa ja hajuhaitoista päästään saman tien eroon.”

Lue lisää:

Kompostoivan sisävessan käyttökokemuksia

Käymäläratkaisut mökeille