Omakotitalon rakentamista pohdiskelevan mielessä pyörii monia kysymyksiä. Moni miettii, viekö rakentaminen kaikki voimat, miten parisuhde kestää ja loppuvatko rahat jossain vaiheessa.

Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus ry:n toimitusjohtaja Mikko Juva rauhoittelee omakotitalon rakentamisesta haaveilevia. Kun on hyvin perehtynyt rakennuttamiseen etukäteen ja kustannukset on laskettu realistisesti, projekti on hyvä aloittaa.

”Omakotitalon suunnittelu, hankinnat ja niiden kilpailuttaminen, logistiikka, tekijöiden palkkaaminen ja muut projektin johtamiseen liittyvät asiat vievät paljon aikaa – siihen voi mennä yli tuhat tuntia eli 125 kahdeksan tunnin työpäivää”, Mikko Juva kertoo.

”Tuntimäärä yllättää monet.”

Projektin johtamisen lisäksi moni rakentaa itse ainakin jonkin verran tai toimii rakennuksella siivoojana iltaisin, jotta työt jatkuvat jouhevasti seuraavana aamuna.

”Sekin voi olla yllätys, että rakennuttajan työtä ei voi hoitaa vain sähköpostitse etätyönä. Paikan päällä pitää käydä säännöllisesti seuraamassa, mitä tapahtuu.”

Myös eri rakennusvaiheiden valokuvaaminen on tärkeää mahdollisten myöhemmin ilmenevien ongelmien vuoksi.

”Omakotitalon rakentaminen on jatkuvaa päätöksentekoa”, neuvontainsinööri Timo Jokela tiivistää.

”Erilaisia päätöksentekoa vaativia tilanteita tulee toinen toisensa perään, kun taloa rakennetaan.”

Paljonko teet itse?

Talohankkeen budjettia laskiessa tulee helposti yliarvioitua oman työn osuus.

”Joskus on järkevämpää tehdä omaa työtään ja vaikka ylitöitä kuin ryhtyä kokemattomana rakentamaan”, arkkitehti, toimitusjohtaja Jani Lahti Plusarkkitehdeista miettii.

Rakentamishankkeen hintaan vaikuttaa myös tontin sijainti.

”Pääkaupunkiseudulla maan hinta on kova ja tonttikustannuksen osuus kokonaisbudjetista on suuri. Budjettiin voi vaikuttaa ostamalla tontti vähän kauempaa, esimerkiksi 25–30 kilometrin päästä Helsingin keskustasta, vaikka haluaisi asua Helsingissä. Talon rakentamiseen jää silloin suurempi osa budjetista.”

Myös tontin perustamisolosuhteet, esimerkiksi louhinnan ja paalutuksen hinta kannattaa selvittää etukäteen.

Lue lisää:

Omakotitalon rakentaminen alkamassa? Näin pääset alkuun!

Ensimmäinen oma talo rakenteilla: Mieluummin itse rakennettu kuin talopaketti