Muovipakkausten kierrättäminen ei ole tuottanut toivottua tulosta. Kokeilussa vain muutama astia päätyi takaisin rautakaupan kierrätyspisteeseen. 

Kiilto Oy kokeili muovisten liima-astioidensa keräystä rautakaupoissa. Kierrätystulos oli ällistyttävän huono, sillä puolessa vuodessa kertyi muutamia astioita.

Yleensä muovipakkaukset poltetaan energiajätteenä, mutta ympäristölle paras vaihtoehto olisi kierrättää astiat hyötykäyttöön.

Kemianteollisuusyritys Kiilto, kiertotalousyritys Lassila & Tikanoja sekä kaupparyhmä Kesko tavoittelevat kunnianhimoisesti muoviastioiden suljettua kiertoa. Kaikki kerätty muovi pitäisi käyttää uusien muoviastioiden tekemiseen.

Viime toukokuussa yrityskolmikko aloitti neljässä Helsingin K-raudassa ja vähän myöhemmin vantaalaisessa K-raudassa Kiillon polypropeenisten (PP) liima-astioiden keräilyn. Se oli tarkoitettu sekä kuluttajille että urakoitsijoille. Tavallisesti kuluttajat voivat kierrättää tyhjät ja puhtaat muovipakkauksensa Rinki-pisteisiin, mutta Rinkiä ei ole tarkoitettu yrityksille.

Kierrätyskokeiluun kelpasivat vain PP-muovilaadut. PP-astioissa ei saanut olla tuotejäämiä, joten kierrätysohjeissa kehotettiin pyyhkimään pakkaus paperilla, joka piti panna sekajätteeseen. Metallisanka piti poistaa, sillä se kuuluu metallinkeräykseen.

Kokeilussa kierrätetyt muoviastiat piti käsitellä Lassila & Tikanojan kierrätyslaitoksella. Siellä tehdyistä muovigranulaateista pakkausvalmistajan piti valmistaa Kiillolle liima-astioita. Suunnitelma oli hyvä, sillä onnistunutkaan keräys ei muoviongelmia juuri helpota, jos kierrätysmuoville ei olisi käyttöä.

Muovipakkausten kierrätys jäi vajaaksi ja tieto saamatta

Jotta kierrätysprosessin toimivuudesta ja liima-astioiden kierrätettävyydestä saisi luotettavat tulokset, tarkoitus oli kerätä muovipakkauksia viisituhatta kiloa.

Kiillon tuoteturvallisuus- ja vastuullisuuspäällikkö Lilli Puntti kertoo, että muovipakkausten kierrätystä markkinoitiin sekä ammattirakentajille että kuluttajille, erityisen aktiivisesti somekanavissa.

Marraskuussa todettiin pettymys eli ”muutama hassu astia” saatiin viiden kaupan kontteihin. Puntti arvelee, että satunnainen remontoija hakee vaikkapa tapetoinnin takia rautakaupasta tapettiliisteriämpärin – eikä muuta. Jos asiakas ei palaa kierrätettävän astian kanssa, kierrätys ei etene.

”Ammattiurakoitsijat taas ovat tottuneet pistämään kaikki roskat yhteen jätesäkkiin, jonka he vievät roska-astiaan, kun se on helppoa. Eivät he kierrätä”, Puntti arvioi.

Suomesta ei Puntin mukaan yleensä saa kelvollista kierrätysmuovia, joten liima-astioiden valmistaja ostaa muovinsa Keski-Euroopasta.

Puntti kertoo Kiillon tarkasti seuraavan rakentamisen muovitiekartan ja hiilijalanjäljen mittaamisvelvoitteiden etenemistä. Esimerkiksi kierrätyssuunnittelijoiden käyttämistä tietokannoista Kiillossa ei silti vielä tiedetä.

Kaupungeista kovamuovit talteen

Kiilto on vuodesta 2019 alkaen etsinyt asiakkaidensa kanssa tehokkaita muovipakkausten kierrätystapoja. Ensimmäisten joukossa Turun yliopistollisen sairaalan ruokapalvelut tuottava Kaarea Oy alkoi kerätä HPDE-muovisia keittiön pesuainepakkauksia Kiillolle. Vuotta myöhemmin Hämeenlinnan Osuusmeijeri otti kierrätettäväksi tuotantolaitoksensa pakkausmuovijätettä.

Yhteensä Kiilto on saanut kerättyä kierrätykseen oivallista kovaa HPDE-muovia jo yli 2 500 kiloa.

”Viime vuonna keräys käynnistyi uusissa kohteissa, ja olemme myös kehittäneet jälleenmyyjiemme kanssa muovipakkausten keräystapoja”, Kiillon pakkauskehityspäällikkö Heidi Kähkönen kommentoi.

Kesäkuussa 2021 kierrätysnäkymät yhä paranivat, kun Kiilto sai muovikierrätyskokeiluun ensimmäiset julkisen sektorin toimijat: Kotkan ja Haminan kaupungit.

Yksin Kotkan päiväkoteihin, kouluihin, kulttuuritiloihin ja virastoihin lähtee vuosittain jopa 35 000 kierrätykseen kelpaavaa HPDE-muovista valmistettua pesu- tai puhdistusainepakkausta. Kotkassa on noin 52 000 asukasta.

Lilli Puntti sanoo, että kaakon kaupungeissa muovipullojen ja -kanistereiden kierrätys sujuu pienellä vaivannäöllä. Kun vaikkapa suurkeittiöissä ja siivousryhmissä pesuainepullot tyhjenevät, tyhjät pullot voi kevyen huuhtaisun jälkeen viedä varastoon, kun hakee täysiä tilalle.

Lue lisää:

Kohti kestävää purkamista