Talomaalien likaantumisvauhdissa ja huoltovälissä on eroja. Homepilkut voivat ilmestyä öljymaalipintaan jo muutamassa vuodessa.

Taattu Pinta -yritystä vetävän maalari Juha Järvisen mukaan sekä öljy- että­ akrylaattimaalipintojen elinikä voi vaihdella tuntuvasti suunnilleen 5–20 vuoden aikahaarukassa olosuhteista ja työn laadusta riippuen. Hän ei ole huomannut selvää eroa näiden kahden maalityypin kestoajassa.

Likaantumisvauhdissa ja tästä johtuvassa huoltovälissä ero on kuitenkin merkittävä. Homepilkut voivat Järvisen havaintojen mukaan ilmestyä öljymaali­pintaan jo parin kolmen vuoden kuluttua maalaamisesta. Vesiliukoiset akrylaattimaalit pysyvät yleensä siistin näköisinä pidempään.

”Yksi syy eroon voi olla se, ettei teollisuus ole panostanut enää pitkään aikaan öljymaaleissa käytettäviin uusiin torjunta-aineisiin”, toteaa Järvinen.

Homepilkkuja voi tietysti poistaa pesulla, mutta silläkin on rajansa.

”Harva haluaa tehdä pesun muutaman vuoden välein, eikä se ole hyväksi seinällekään”, sanoo Järvinen.

Ei öljymaalia lateksin päälle

Vanhoissa taloissa joudutaan joskus miettimään myös erityyppisten maalikalvojen yhteensopivuutta.

Järvisen mukaan öljymaalin päälle voi asentaa akrylaattimaalin, koska tässä olevat liima-aineet pystyvät yleensä tarttumaan alla olevaan vanhaan maalipintaan.

Toisinpäin hän ei lähtisi kokeilemaan. Öljymaalin pitäisi imeytyä puuhun, mutta se jää helposti tapahtumatta, jos välissä on muovikalvoa.

”Jotkut valmistajat sanovat, että tiettyjen lateksimaalien päälle voi maalata öljymaalilla. Itse en kuitenkaan ryhtyisi tällaista kokeilemaan”, sanoo Järvinen.

Lue lisää:

Maaliteollisuus haluaa eroon liuottimista

Talon huoltomaalaus on parempi tehdä vuotta liian aikaisin kuin liian myöhään

TM Vertailu: Vesohenteisten puolihimmeiden talomaalien jatkovertailu saaristo-olosuhteissa