Vesiohenteinen maali sisältää useita etuja verrattuna perinteisiin liuotinohenteisiin maaleihin. Kodin sisäseinien maali kannattaa valita huolella.

Liuotinpohjaisia maaleja valmistettaessa ilmaan vapautuu jonkin verran raaka-aineiden sisältämiä ja helposti haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, eli niin kutsuttuja VOC-päästöjä. Vesiohenteinen maali sisältää ympäristöystävällisyyden lisäksi myös muita etuja: ne ovat miedon hajuisia, kestävät pidempään, kuivuvat nopeammin, peittävät paremmin ja ovat puhdistettavissa ilman kemikaaleja.

”Vesiohenteisten tuotteiden keskeisin raaka-aine on luonnollisesti vesi, joka on turvallinen vaihtoehto maalaajalle ja maalatussa kodissa asuville henkilöille. Vesiohenteisen maalin vähäpäästöisyyden takia sisäilman laatu säilyy parempana ja allergiariskit ovat selvästi pienempiä, sillä vesiohenteisista maaleista haihtuu ilmaan pääasiassa vain vettä. Vesiohenteisen maalin pinta säilyttää myös kiiltonsa ja värinsä pidempään”, kertoo Tikkurilan Teknisen tuen päällikkö Rami Kuparinen.

Valitse oikea maali kodin sisäseiniin

Vesiohenteinen maali vaatii muutaman huomioitavan seikan, jotta lopputulos on onnistunut. Tikkurilan asiantuntija listasi vinkkejä maalaustyön onnistumiseen värinvalinnasta maalaamiseen.

1. Oikea maali ja väri

Valitse seiniin pintamaali tilan ja vaadittavan kulutuksen mukaan. Vesiohenteisista sisäseinämaaleista täyshimmeät ja himmeät tuotteet sopivat hyvin olo- ja makuhuoneisiin, sillä ne toistavat värit pehmeinä, eivätkä korosta mahdollisia alustan epätasaisuuksia. Puolihimmeät tuotteet sopivat puolestaan toistuvaa pesua vaativien pintojen tiloihin, kuten keittiöön ja käytäville. Puolihimmeä pinta toistaa värit intensiivisinä.

2. Suojaaminen

Huonekalut kannattaa siirtää keskelle lattiaa riittävän vapaan työskentelytilan varmistamiseksi.

Suojaa lattia sellaisella pahvilla, joka estää märän maalin läpäisyn ja tahrat lattiassa. Jos pistorasioita, valokatkaisijoita ja listoja ei poisteta, suojaa ne tiiviisti laadukkaalla maalarinteipillä. Poista teipit rauhallisesti vetäen heti maalaamisen jälkeen, jottei maali kuivuttuaan repeydy teipin mukana.

3. Esikäsittelyt ja olosuhteet

Aiemmin maalatut seinäpinnat tulee puhdistaa ennen maalaamista seinänpesuaineella. Peseminen poistaa liat ja rasvat pinnoilta ja kuluttaa samalla vanhaa maalipintaa parantaen uuden tarttumista. Mahdolliset kolot ja naarmut saat paikattua helposti esimerkiksi Hole-in-1-erikoiskitillä. Anna kitin kuivua, hio kohdat ympäröivän pinnan tasoon ja poista hiontapöly.

Pohjamaalaa pinnat 1-2 kertaa, jotta varmistat pintamaalin tarttumisen ja onnistuneen, tasaisen lopputuloksen. Jos maalattavissa tiloissa on korkea lämpötila ja kuiva ilma, se nopeuttaa maalin kuivumista huomattavasti. Jos mahdollista, käännä pattereita maalaustyön ajaksi pienemmälle.

4. Työvälineet

Seinämaalauksessa maalipinnan halutaan usein olevan tasainen ja huomaamaton, joten valitse telaksi lyhytnukkainen, esimerkiksi mikrokuituinen tela tai huopatela, joka on tarkoitettu sileille pinnoille ja takaa parhaan lopputuloksen. Kysy tarvittaessa apua maalimyyjältä sopivien ja laadukkaiden työvälineiden valitsemiseksi.

5. Maali seinään!

Rajaa ensin siveltimellä tai pienellä telalla nurkat ja jalkalistan reunat. Katon ja seinän rajapintaan sekä tehosteseinien nurkkiin saat siistin rajan joko rajaajatyökalulla tai maalarinteipillä rajaten. Teipin saa suoraan helposti vatupassin avulla.

Rajaa ja maalaa yksi seinä kerrallaan, jotta rajaukset eivät ehdi kuivua. Maali telataan aina nurkasta alkaen koko huone takaisin alkupisteeseen kiertäen.

Levitä maalia riittävästi vain pari telanleveyttä kerrallaan edestakaisin vedoin lattiasta katon rajaan ja päinvastoin. Tasoita maali heti levityksen jälkeen yhdensuuntaisin vedoin ja toista sama edetessä myös osittain edellisen telauksen päälle rajapinnan ollessa vielä märkää.

Jotta maalipinnasta ja väristä tulee tasainen ja kaunis, tee pintamaalaus huolellisesti kahteen kertaan.

Lue lisää:

Näin maalaat kodin seinät, lattian ja katon 

Valumia seinässä tai märäksi jäävä maali? 7 vinkkiä maalaamiseen