Espanjansiruetana on pihan kaikkiruokainen tuholainen. Sille kelpaa koriste- ja hyötykasvit, kukat ja sipulit. Etanat kannattaa kerätä pois, käyttää ansoja, esteitä, geeliä ja soraa.

Tuholainen on saanut nimen tappajaetana, koska sille kelpaa lähes kaikki kotipihan vihreä, ja se syö myös lajitovereitaan ja eläinten raatoja. Vieraslajina meille tullut espanjansiruetana havaittiin Ahvenanmaalla vuonna 1990 ja Manner-Suomessa 1994 ensimmäisen kerran. Nyt etana on levinnyt kaikkialle maahan Rovaniemeä myöten.

Etana leviää uusille elinpaikoille esimerkiksi rakentamisen, maansiirtotöiden ja puutarhakasvien siirron mukana. Aikuiset yksilöt kuolevat yleensä talvella, mutta munat säilyvät talven yli. Kesän aikana etana tuottaa parisataa munaa, jotka se laskee ryhminä esimerkiksi oksien alle tai karikkeen sekaan.

Espanjansiruetana on työläs torjuttava, koska se on lähes kaikkiruokainen, nopeasti leviävä ja kumppanin puuttuessa se voi hedelmöittää munansa itse. Uuden yhteisön syntymiseen riittää yksi sukukypsä etana. Torjuntatyö on tärkeää kotipihassa, ettei etana pääse levittäytymään. Etana liikkuu yöllä jopa 50 metriä, ja käyttää vuorokaudessa painonsa verran ravintoa.

Espanjansiruetana on 7-14 cm pitkä ja väritykseltään likaisen oranssinruskea. Tuholaista ei pidä sekoittaa kotoperäiseen ja harmaan tai ruskean sävyiseen ukkoetanaan, jota ei ole syytä hävittää.

Näin torjut espanjansiruetanan

1 Etanat eivät pidä terävistä kappaleista, esimerkiksi sorasta, kuorisilpusta ja hakkeesta. Muodosta puutarhaan sorasta tai hakkeesta teitä, joiden yli ne eivät pääse.

2 Kata kukkapenkit hakkeella: Alppiruusun oksista tehty silppu on osoittautunut tehokkaaksi karkotteeksi.

3 Ympäröi puutarha tarkoitukseen sopivilla sähköpaimenilla ja kuparinauhalla.

4 Espanjansiruetanat eivät pidä laventelin ja valkosipulin tuoksusta, joten istuta niistä puutarhaan.

5 Kompostimullan seassa olevat kahvinpurut ovat myös yksi karkotuskeino, sillä etanat eivät kestä kofeiinia suurina määrinä.

6 Pidä nurmikko kesällä lyhyenä, sillä etanat piiloutuvat mielellään korkeaan ruohikkoon ja rikkakasvien sekaan.

7 Jos löydät puutarhastasi etanan, kerää se pois, katkaise tai pudota kiehuvaan veteen. Keräämistä voi tehostaa laudoilla, jotka kostuvat maassa ja keräävät etanoita alleen. Sieltä tuholaiset on helppo kerätä pois. Kuolleet etanat laitetaan jäteastiaan, kerätään lasipurkkiin tai haudataan maahan.