Yhtä yleispätevää vastausta imurin valintaa ei ole, sillä imureita on erilaisia. Imurin hankinnassa kannattaa pohtia kuitenkin muutamia käytännön asioita.

Siivousalan ammattilainen Kristiina Kieloaho Stellan Helsingin alueen kotisiivouksesta kertoo, että omaa kotia siivotessa on mukavaa, jos imuroimisen aloittamiseen ei ole suurta kynnystä.

”Tärkeitä asioita imuria valittaessa ovat esimerkiksi imurin säilytyspaikka, liikutettavuus ja melutaso. Arjen puhtauden ylläpidossa on oleellista, että imurin saa helposti käyttöön, sitä on näppärä liikutella ja siedettävä kuunnella. Silloin imuriin tarttuminen sujuu paremmilla mielin ja ehkä useamminkin.”

Ota nämä asiat huomioon imuria ostaessasi

• Onko kotona lemmikkejä?
• Onko kotona allergioita?
• Minkälaisia mattoja kotona on? Onko kokolattiamattoa?
• Miten koti on kalustettu? Onko huonekaluja paljon?
• Onko johto riittävän pitkä, että imurilla yltää joka paikkaan?
• Pitääkö imurin olla erityisen hiljainen?
• Minkälaisissa tiloissa imuria pitää pystyä liikuttamaan?
• Minkälaiset suodattimet imurissa on?
• Kuinka usein pölypussi vaihdetaan tai suodatin putsataan?
• Miten imuria säilytetään?

Markkinoilla on monta eri mallia

Pölypussillinen imuri on turvallinen valinta kodin imuriksi. Kiinnitä huomiota imukykyyn, suodatukseen ja ulottuvuuteen. Osa malleista on todella hiljaisia, joten imuroinnista voi tehdä myös korville miellyttävää touhua. Pientä lisävaivaa siivoamiseen tuo se, että pölypusseja pitää muistaa ostaa ja vaihtaa.

Pölypussiton imuri on usein tehokas ja helposti liikulteva. Pölypussittomuus tarkoittaa, että kone on aina käyttökunnossa.

Varsi-imurit ovat yleensä käytössä nopeassa siivouksessa, mutta useiden mallien imutehot ja akkujen kestot riittävät myös koko asunnon päivittäiseen siivoukseen. Hintahaitari on niissä laaja.  Lue vertailumme varsi-imureista TM Rakennusmaailmasta 1/19.

Robotti-imuri on mukava lisä kodin siivousvälinevalikoimaan. Se ei kuitenkaan mahdu joka paikkaan eikä korvaa perinteistä imuria, sillä joskus imurointia kaipaavat myös esimerkiksi kalusteet. Robotti-imuri pääsee kuitenkin esimerkiksi sänkyjen alle paikkoihin, joita on hankala imuroida.

Keskuspölynimuri on parhaimmillaan isossa kodissa, jossa kerroksiakin on useampi, varsinkin kun oppii kahmimaan letkun kainaloon itselle mieluisalla tavalla. Keskuspölynimuri on myös hiljainen ja sisäilman kannalta laadukas vaihtoehto.

Monitoimi- ja erikoisimurit ovat käytössä esimerkiksi allergiakodeissa. Malleja on uesita, ja ostaessa kannattaa omien tarpeiden lisäksi tutkia tarkasti, mitä valmistaja ja myyjä kertovat imurista sekä selvittää imurin käyttäjien kommentteja esimerkiksi verkkokauppojen tuotesivuilta.