Kevät on ikkunanpesun aikaa, mutta milloin se on fiksuinta tehdä? Asiantuntija muistuttaa, että ikkunanpesun oikeaan ajankohtaan vaikuttaa moni muuttuja.

Matalalla kaarella paistava kevätaurinko tuo tuo likaiset ikkunat esiin. Talven mittaan ikkunoihin kertynyt lika ja pöly pilaavat kauneimmankin maiseman, ja moni tarttuu innolla fairypulloon ja viledaan. Ikkunanpesu kannattaa kuitenkin ajoittaa niin, että siitä saa kerralla parhaimman hyödyn. Ikkunanpesun oikeaan ajankohtaa vaikuttaa moni seikka.

1 Pese ikkunat leudolla säällä

Mukavin sää ikkunoiden pesuun on leuto, puolipilvinen kevätpäivä. Parhaimpaan lopputulokseen ikkunanpesussa pääset, kun lämpötila on plussan puolella eikä auringonpaiste häikäise pesijää tai estä näkemästä pesun lopputulosta.

2 Anna kaupungissa lakaisukoneiden tehdä työnsä ensin

Etenkin kantakaupunkien alimmissa asuinkerroksissa ikkunanpesut kannattaa tehdä vasta kun oman korttelin katupölyt on lakaistu pois. Ylemmissä asuinkerroksissa ja kantakaupungin ulkopuolella huoli katupölyn tahrimista ikkunoista on usein aiheeton. Kun ikkuna on puhdas, ei pöly tartu siihen samalla tavoin kuin valmiiksi likaiseen ikkunaan.

3 Siitepöly voi haitata allergikkoja

Siitepölykausi kestää Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan maaliskuun alusta elokuun loppuun, eli melkein koko kevään ja kesän. Siksi ikkunanpesujen odottaminen ”kunnes siitepölykausi on ohi” on lopulta hyvin haastavaa. Jos perheessä ei ole allergikkoja, voi ikkunanpesun tehdä milloin vain ja tarvittaessa vielä tehdä kevyemmän uusintapesun myöhemmin kesällä.

4 Varaa riittävästi aikaa tai jaa pesu usealle päivälle

Ikkunanpesu on monessa kodissa suuri urakka, ja valtaosassa kotitalouksista se tehdään vain kerran vuodessa. Jos pestäviä ikkunoita on paljon, varaa työhön riittävästi aikaa. Voit myös jakaa pesu-urakan usealle päivälle, niin kuormitus ei ole kerralla liian kova.

5 Tee uusintapesu loppukesästä

Ikkunanpesu-urakka on keväällä suuri, kun ruudut ovat kerryttäneet likaa kokonaisen vuoden. Jos syksyn väriloistosta haluaa nauttia täysin rinnoin, kannattaa loppukesästä ottaa kevyempi uusintapesu.

Vinkit antoi Stella Kotipalvelut Oy:n ikkunanpesutiimiä vetävä Ilkka Salmi.