Kun maalämpöpumppu tulee vaihtoikään, järjestelmää saattaa muutenkin kannattaa päivittää. 

Maalämpöpumppu on varsin vaivaton ja oikeastaan vähäisellä huollollakin pärjäävä laite. Kuluvia osia siinäkin kuitenkin on, kuten kiertovesi- ja liuospumppu, vaihtoventtiilit ja juuri kompressori. Niistä kompressorin vaihto tulee kalleimmaksi. Hovin mukaan se maksaa laitteesta riippuen noin 3 000–5 000 euroa.

Milloin siis kannattaa vaihtaa kompressori ja milloin koko laite? Energia-asiantuntija Antti Hovin mukaan sitä pitää miettiä aina tapauskohtaisesti. Hyvin huolletussa laitteessa kompressorin vaihto saattaa hyvinkin kannattaa.

”Kuitenkin jo noin 20 vuotta vanha laite alkaa olla kokonaan vaihtoiässä.”

Tekniikka kehittynyt

Thermia Finland Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Tomminen sanoo, ettei kysymykseen ole yksiselitteistä vastausta.

”Itse vaihtaisin 10 vuotta vanhaan laitteeseen kompressorin, mutta 15 vuotta vanha laite menisi jo kokonaan vaihtoon. Maalämpöpumput ovat tässä ajassa jo tekniikaltaan kehittyneet niin paljon. Ne ovat tehokkaampia ja nykyaikaisempia. Hintaero ei uuden kompressorin ja maalämpöpumpun välillä ole kuitenkaan niin suuri ja on todella kurjaa, jos kompressorivaihdon jälkeen pian hajoaa jokin muu osa.”

Tomminen muistuttaa, että uudelle maalämpöpumpulle saa viiden vuoden täystakuun.

SULPUn toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen sanoo, että kompressorin vaihtaminen saattaa olla sen rikkoutuessa tarkoituksenmukaista.

”Edellyttäen, että omistaja on edelleen tyytyväinen vanhan laitteiston muuhun tekniikkaan, kuten automaation tasoon ja että esimerkiksi rakennuksen tilat ja niiden käyttötarkoitukset ovat säilyneet ennallaan.

Lue lisää:

Näin vaihdettiin maalämpöpumppu espoolaiseen omakotitaloon

Kauko- vai maalämpö uuteen taloon? Listasimme plussat ja miinukset

Parivertailussa maalämpöpumput

TM Rakennusmaailma on testannut lämpöpumppuja jo kymmenen vuotta

 

Vaihtoikä lähellä

Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen SULPU ry:n toiminnanjohtajan Jussi Hirvosen mukaan Suomessa on myyty kaikkiaan 150 000 maalämpöpumppua, joista on edelleen käytössä noin 135 000. Hän arvelee, että niistä noin 15 000 on jo korvattu.

Suomessa maalämpöpumppujen historia alkaa jo 1980-luvulta. Ensimmäisessä buumissa 1979–1984 myyntiin noin 10 000 maalämpöpumppua. Niille on ehkä vaihdettu kertaalleen kompressorit, mutta maalämpöpumppumyyjät kertovat, että niitä tulee edelleen vielä silloin tällöin vastaan.

Seuraavan kerran maalämpöpumppuja alettiin myydä 1990-luvulla, jolloin niitä asennettiin satoja vuodessa. Nyt nämä 1990-luvun lopun maalämpöpumput alkavat olla siinä iässä, että niiden kompressorit ovat tulleet käyttöikänsä päähän.

Vuosittain myytävästä 8000 maalämpöpumpusta noin 7000 menee pientaloihin. Hirvonen arvelee, että niistä 100-200 on juuri tällaisia vanhan laitteen tilalle tulevia uusia laitteita.