Vanhankin tulisijan saa uudistettua pintakäsittelyllä, mutta mistä tietää, milloin tulisija on tullut tiensä päähän? Asiantuntija vastaa.

Tulisija on kodin lämmin sydän ja hyvä varapäre, kun talvimyrsky katkoo sähköt ja lämpö karkaa talosta. Olipa tulisijan tyyppi mikä tahansa, säännöllinen huolto on välttämätöntä. Kerran vuodessa käyvä nuohooja hoitaa osansa, mutta hänen työtään on hormien ja tulisijojen puhdistus. Huolto- ja korjaustöihin on ryhdyttävä itse tai kutsuttava ammattilainen asialle.

”Pienistä tulisijojen huoltotöistä selviää omatoimikorjaajakin, kunhan toimii ohjeiden mukaan ja paloturvallisuus tiukasti mielessä. Jotkut huoltoon liittyvät työt ovat aina ammattilaisten tehtäviä. Näin on silloin, kun joudutaan purkamaan rakenteita tai tekemään muutoksia”, sanoo uunimuurari Mikko Nylander, joka muuraa ja kunnostaa pääasiassa perinteisiä varaavia tulisijoja, kuten puuhelloja, pönttö-, kaakeli- ja leivinuuneja.

Jokainen tulisija on oma yksilönsä

Vanha tulisija saattaa olla toimiva, mutta sen ulkonäkö ei ehkä miellytä alkuunkaan. Silloin kannattaa selvittää, miten toimivasta saisi paremmin silmään sopivan. Hyvin lämmittävää ja ehjää tulisijaa ei kannata ainakaan mahdollisuuksia tutkimatta suin päin ryhtyä rikkomaan.

”Tulisijan pintakäsittelyn voi uusia. Vaihtoehtoja ovat laatoitus, kalkkirappaus tai maalaus. Luukkujen vaihtokin antaa paljon ilmettä. Jopa tulisijan muotoa on jossain määrin mahdollista muuttaa. Jokainen tulisija on kuitenkin oma yksilönsä ja asukkaiden makujakin on monia, joten kannattaa pyytää paikallinen tulisijamuurari kertomaan ehdotuksensa.”

Varaavan takan muotoja ei voi kuitenkaan muuttaa lisäämällä massaa. Halkeamia voi syntyä, kun lisätyt osa eivät lämpene samaan tahtiin.

Joskus koittaa vääjäämätön viimeisen pesällisen päivä. Jos tulisija ei enää lämpene vaikka siinä poltettaisiin kuinka paljon klapia, se on todennäköisesti jotenkin rikki. Pesään pudonnut tiili tai tiilenpalat kertovat sisuskalujen rapautumisesta. Silloin ainoa järkevä vaihtoehto on purkaa vanha ja muurata tilalle uusi.

”Muita vanhuuden oireita ovat aiempaa nopeampi jäähtyminen ja kasvava puunkulutus. Huoneessa saattaa tuntua myös lievää katkun hajua peltien sulkemisen jälkeen”, sanoo Nylander.

Lue lisää:

Tulisijojen huoltopäivä: Pientä huoltoa omatoimisesti

Tulisija takaa lämmönsaannin sähkökatkon aikana

Tulisija tykkää kuivasta ja oikean kokoisesta puusta

Kiertoilmatakka syttyy ja lämmittää nopeasti