Asuntokauppa on käynyt vilkkaana, mutta myytävistä asunnoista on ollut myös pulaa. Monet asunnonomistajat odottavat vielä koronan jälkeistä aikaa. 

Kiinteistömaailma teki helmikuussa yhteensä 1041 käytettyjen ja uusien asuntojen sekä kiinteistöjen kauppaa, mikä on yrityksen isoin helmikuun kauppamäärä kahdeksaan vuoteen. Kiinteistömaailma-ketju teki helmikuussa 2021 yhteensä 1041 käytettyjen ja uusien asuntojen sekä kiinteistöjen kauppaa, kun vuosi sitten vastaavaan aikaan määrä oli 994 kauppaa.

”Ostajia on liikkeellä paljon, mutta omistajat odottavat vielä koronan jälkeisiä aikoja. Kun rokotteet saadaan laajempaan jakeluun vapautuu myyntiin myös asuntoja”, sanoo Solid House Oy LKV:n toimitusjohtaja Leena Tuijula.

Miten käy kesämökkien?

Mökkikauppa on käynyt korona-aikana vilkkaana, ja maaseutukohteet sekä asunnot kaupunkien keskustojen ulkopuolelta kiinnostaa ostajia. Tuijula näkee, että parin vuoden sisällä on tulossa liikettä toiseen suuntaan, kun eristyksen ajan jälkeen sosiaalinen elämä ja kaupunkien palvelut alkavat taas vetää ihmisiä puoleensa.

Tuijulan mukaan jo ennen koronaa oli nettiyhteyksien parantumisen ja etätyömahdollisuuksien kasvun myötä nähtävissä pieni vasta-aalto, kun yhä useampi alkoi etsiä itselleen kotia kaupunkien ulkopuolelta. Korona-aika voimisti tätä trendiä voimakkaasti.

”Nyt kun ihmiset eivät ole päässeet matkustamaan ulkomaille he ovat kaivanneet elämäänsä vaihtelua ja lisää tilaa ympärilleen. Tämän myötä he ovat huomanneet, kuinka halpoja kohteet ovat maaseudulla. Näitä kohteita on mennyt kaupaksi hyvin”, Tuijula sanoo.

Hän näkee kuitenkin, että parin vuoden sisällä tulee vastaliike, kun osa ihmisistä alkaa kaivata takaisin lähemmäs palveluja.