Mistä johtuu, että keittiö- ja kylpyhuonehanoissa on isotkin hintaerot? Kysyimme asiaa kotimaiselta hanavalmistajalta.

Hana- ja suihkutuotteita valmistavalta Orakselta kerrotaan, että niin edullisissa vesikalusteissa kuin keskihintaisissa tai laadukkaissakin hanoissa hintaan vaikuttavia tekijöitä on useita. Niitä ovat esimerkiksi rungon materiaali, hanan sisältämä erikoisteknologia ja ominaisuudet sekä viimeistelypinnoite.

Kaikkien laadukkaiden tuotteiden suunnittelu ja muotoilu vaativat aikaa. Uuden hanan kehittämiseen suunnittelusta tuotannon simulointiin tietokoneell. Lopulliseen valuun sisältyy yleensä useita testaus- ja muutoskierroksia, ennen kuin saavutetaan lopullinen tuote, jonka laatu ja kestävyys voidaan varmistaa, kerrotaan Orakselta.

Suunnitteluprosessissa on täytettävä useiden säännösten ja standardien vaatimukset, jotka ovat kriittisiä hanan myöhemmän suorituskyvyn kannalta. Siksi suuri osa tutkimus- ja kehitystyöstä kohdistetaan hanan äänitason alentamiseen. Juuri äänitasosta laadukkaat hanat erottaa edullisista.

Esimerkiksi Oraksella testataan hanojen äänitasoa erillisessä, kelluvaan betonihuoneeseen tehdyssä laboratoriossa.

Hanojen hintaerot tulevat muun muassa materiaaleista

Uniikimpien tuotemallistojen hintaan voivat vaikuttaa myös erityinen muotoilu, käsin työstö ja hanan materiaalivalinta.

Edistyksellisemmissä vesikalusteissa käytettävät erikoiskomponentit ja elektroniikka asennetaan hanan sisään kokoonpanon aikana ja kootaan usein käsin.Oras varmistaa viimeisessä vaiheessa jokaisen tuotteen huolellisesti. Laaduntarkastus tehdään käsin.

Myös materiaalivalinnat vaikuttavat hintaan. Veden virtausta ja lämpötilaa säätävä säätöosa, jota myös hanan sieluksi sanotaan, on kriittinen komponentti, joka varmistaa, että käyttäjä saa oikean määrän haluamansa lämpöistä vettä.

Oras käyttää keraamisten lautasventtiilien materiaalina maailman kolmanneksi kovinta ainetta, alumiinioksidia. Metallipohjaiset sisäosat, pallo- tai puristusventtiilit, voivat olla edullisempia, mutta ne ovat myös vuotoherkempiä.

Merkitystä on myös varaosien saatavuudella.

Oikean rungon ja viimeistelyn merkitys

Hanan hinta voi vaihdella myös hanan rungon materiaalin ja viimeistelypinnoitteen perusteella. Messinki on luotettava, keskihintaluokan valinta, sillä se on erittäin korroosion- ja vuodonkestävää. Oraksen hanat on valmistettu sinkinkadon kestävästä erikoismessingistä, joka kestää hyvin kemiallisesti aktiivisia sekä voimakkaasti korroosioivia Pohjolan vesiä ja varmistaa näin ollen hanalle pitkän käyttöiän.

Toinen hanan hintaan vaikuttava tekijä on sen pinnoite. Yleisimmin viimeistelynä käytettävät kromattu tai kiillotettu messinki ovat molemmat hyvin kestäviä ja kohtuuhintaisia.

Harjattu nikkeli voi helposti nostaa hintaa. Se antaa hanalle pehmeän metallisen ilmeen ja on kestävimpiä viimeistelyjä. Lisäksi se hylkii erityisesti sormenjälkiä ja vesiroiskejälkiä.

Keraamiset pinnoitteet, kuten mattamustat pinnoitteet, ovat uusimpia trendejä. Ne ovat myös kalliimpia, sillä niiden kestävämpi viimeistely edellyttää viisivaiheista pinnoitusprosessia.

Lue lisää:

Pystyisitkö säästämään vedenkulutuksesta?