Nurmikon hoitaminen voi olla aikaa vievää ja epämieluisaa hommaa. Onneksi nurmikon tilalle on paljon vaihtoehtoja. Miten olisi kuntta, sammal, niitty, kiveys tai cottage garden -kukkatarha?

”Kuntalla tarkoitetaan eri varpulajien muodostamaa siirtovarvikkoa. Meidän kunttalevyissämme on noin 5–10 cm paksuinen juurimatto, josta kasvaa sammalia ja varpukasvillisuutta, kuten mustikkaa, puolukkaa, kanervaa ja variksenmarjaa. Huolehdimme aina, että levyissä on vähintään 2-3 eri lajia”, kertoo Suomen kunttapihan yrittäjä Heikki Kela. Suomen Kunttapiha on vuonna 2000 perustettu kunttapihojen toimitukseen, asennukseen ja toteutukseen erikoistunut viheralan yritys.

”Kunttaa nostetaan luvanvaraisesti metsänhoitoalueilta turvaan ennen hakkuita ja siirretään uuteen elämään ja paikkaan piha-alueille. Suomen Kunttapihan kunttalevyt ovat kooltaan 100 x 120 cm, ne pakataan kuljetusta varten FIN-lavalle ja kuljetetaan tuoreeltaan asennuspaikalle.”

Kunttapiha on kätevä pihan vehreytystapa esimerkiksi uudisrakennustontilla. Valmiin näköistä jälkeä syntyy nopeasti pohjatöiden tekemisen jälkeen. Hinta muodostuu asennettavan kuntan määrästä sekä rahtikuluista, myös pohjatyöt ja asennuskustannukset vaikuttavat hankinnan kokonaishintaan.

”Kunttapihan voi tilata halutessaan ammattilaisten asentamana. Suosittelemme kysymään tarjouksia ja tilaamaan asennuksen paikalliselta viherrakennusyritykseltä, kun toimitusaika on ensin sovittu kanssamme.”

Kunttalevy on helposti käsiteltävän kokoinen eikä liian painava myös kotipihalla ja omatoimiasentajalle. Itse asentamalla säästää kustannuksissa noin 5 euroa/neliö.

Suomen Kunttapiha toimittaa tilauksen haluttuun toimitusosoitteeseen 1–2 viikossa. Kevätruuhka alkaa toukokuun puolivälissä, jolloin toimitusaika voi venyä pariin viikkoon. 12 neliötä on pienin toimitusmäärä.

Levyt puretaan kohteessa perälautapurkuna, mutta tarvittaessa levyt voidaan myös nostaa kuormausnosturilla esimerkiksi aitojen yli tai muuten vaikeasti ajettavaan tai ahtaaseen pihaan.

Pohjatyöt kannattaa tehdä hyvin

Ennen kuntan saapumista on pohjatöiden aika. Kaikki rikkaruohot ja heinät poistetaan huolellisesti kuntan tulevasta kasvupohjasta, sillä muuten ne kasvavat harmittavasti kunttalevystä läpi. Varsinkin metsäkorte on sinnikäs kasvutilan valtaaja.

Metsänpohja on luonnostaan hapan ja niukkaravinteinen, joten puutarhassa entuudestaan mahdollisesti oleva, ravinteikkaan kalkittu ja multainen kasvupohja kuoritaan pois ennen kuntan istutusta.

”Valmiiksi peratun maan pinnalle levitetään vähintään N2-vahvuusluokan suodatin- eli maanrakennuskangas. Sen päälle tulee noin 10–15 cm asennus-/leikkikenttähiekkaa. Sitten kunttalevyn noin 10 cm paksu juurimatto upotetaan maahan. Rodomultaa voi käyttää kasvupohjassa ja levyjen väleissä.”

Asennuksen jälkeen huolehditaan säännöllisestä kastelusta, jotta kuntan juuret ottavat kontaktia maahan ja varvikko juurtuu hyvin.

”Kunttapiha on riittävän kostea, kun levystä tihkuu nostettaessa ja puristettaessa vettä kuin pesusienestä. Jos kuntta päästetään kuivumaan korpuksi, osa varvikosta tuhoutuu. Kunttaa ei voi koskaan kastella liikaa. Se onkin hyvä hulevesien pidättäjä ja eroosion ehkäisijä märkyydestä kärsivissä paikoissa, jopa pihaojien pohjissa”, suosittelee Kela.

Kunttapihalle suunnitellaan alusta asti katetut kulkureitit, sillä kuntta ei kestä tallomista. Esimerkiksi askelkivipolut, liuskekivilaatat ja puupatiot polkuineen istuvat kauniisti kuntan rinnalle. Jos polkuja ei kateta, kulkureiteille muodostuu metsäpolkua muistuttava reitti, joka erottuu pihasta kunttaa tummempana. Polku käyttäytyy samoin kuin metsässäkin eli se on sateella vetinen.

Nurmikkoon verrattuna kuntta on juurruttuaan helppo, lähes hoitovapaa: ei leikkaamista, lannoitusta, kalkitsemista. Kuivana kesänä sitä kastellaan ja satunnaiset rikkakasvit kitketään pois. Kuntan lomaan kasvamaan sopivat happaman maan kasvit, kuten erilaiset havut ja alppiruusut.

Moneen sopeutuva varvikko

Kuntta elää ja värittyy vuodenaikojen mukaan kevään raikkaan vihreästä syksyn ruskaan. Yksi sen hienouksista on sen sopeutumiskyky ja sitkeys. Puutarhakasveja valittaessa opastetaan aina valitsemaan oikea kasvi oikealle paikalle, jolloin puutarhuri säästyy turhalta harmilta ja työltä. Kuntta osaa hoitaa sopeutumisen itse.

”Paahteisella paikalla levyissä hallitseviksi kasveiksi tulevat puolukka ja kanerva, kosteammassa kasvupaikassa taas juhlivat mustikka ja sammaleet.”

Kela kertoo valaisevan esimerkin kuntan jopa yllättävästä sitkeydestä. Asiakas toivoi kunttaa Imatran kaupungin venesataman luiskaan. Etelärinne oli paahteinen ja kaltevuutta luiskalla oli peräti 45 astetta.

”Asensimme tuohon vaikeaan paikkaan 400 neliötä kunttaa. Kieltämättä etukäteen jännitti, miten kuntta pärjää poikkeuksellisen hankalissa kasvuoloissa. Asiakas antoi kuntalle juurtumisaikaa eikä hätäillyt asennusta seuraavan kesän kasvua seuraillessaan. Kun vuoden päästä kävin paikalla, puolukka kasvoi komeasti ja luiska näytti hienolta!”

Kunttahankintoja tekevän asiakkaan kannattaa olla tarkkana, jotta pihaan tulee tilattua laadukasta tavaraa. Luotettavan toimijan tunnistaa esimerkiksi siitä, että hän toimii viherrakentajien laatujärjestelmän piirissä.

Nurmikon tilalle vehreyttä kukilla

Nurmikon tilalle on hyviä vehreitä vaihtoehtoja. Monet maanpeittokasvit vehreyttävät maata nopeasti. Niiden ideana on kattaa maan pinta niin tiheästi, että rikkakasveille ei jää enää lainkaan valoa ja kasvutilaa.

Toteutus on helppoa. Nurmikko kuoritaan levyinä pois ja tarvittaessa maata lisätään ja parannetaan valitun maanpeittokasvin vaatimusten mukaan. Kasvit kannattaa istuttaa tiheästi, jotta syntyy äkkiä valmista eivätkä rikat pääse väliin.

Pensaiden alla ja puiden tyvellä maanpeittokasvit ovat erityisen upea ratkaisu, sillä ne saavat kasvaa ja kukkia tallomatta. Myös siimaleikkurin käytön ja kitkemisen voi unohtaa eli alueet hoituvat liki itsekseen. Kasviostoksilla kannattaa kysyä esimerkiksi, mitkä maanpeittokasvit ovat ikivihreitä, mitkä kestävät hieman kävelyä ja mitkä sopivat varjoon/aurinkoon.

Jotkut maanpeittokasvit ovat niin voimakkaasti kasvavia, että niitä niiden leviämistä on rajoitettava. Esimerkiksi Facebookin puutarha- ja perennaharrastusryhmissä on usein tarjolla ”perkausjätettä” pikkurahalla tai jopa ilmaiseksi. Kannattaa kysellä, sillä niin voi vehreyttää pihaansa edullisesti.

Maanpeittoperennoja ovat muun muassa pikkutalvio, kevätkaihonkukka, pelto- ja tuoksukurjenpolvi, peipit, varjoyrtti, taponlehti. Maahumala ja suikeroalpi voivat levitä liikaa, kasvualue pitää rajata.

Mitä muuta helppohoitoista pinnoitetta pihalle voisi nurmikon sijaan miettiä? Hyviä vaihtoehtoja voivat olla kivetys, sammal tai niitty.

Suikeroalpi viihtyy hieman varjoisalla paikalla. Se kukkii pitkään ja säilyy vehreänä koko kesän.

Lue lisää:

Helppohoitoinen ja kestävä piha syntyy liuskekivillä

Näin hoidat liuskekiveystä ammattilaisen vinkein