Ekologinen sisustaminen – mitä se on ja miten siihen pystyy pääsemään omassa kodissa? Kysyimme asiaa sisustusalan ammattilaiselta, sisustussuunnittelija ja -bloggaaja Susanna Vennolta.

Ekologisessa kuluttamisessa painotetaan ympäristön säästämistä ja kulutuksen vähentämistä. Ekologinen kuluttaja kiinnittää huomiota tuotteen koko elinkaareen, eli siihen, miten tuote valmistetaan, kuljetetaan, markkinoidaan ja hävitetään. Ekologiseen kuluttamisessa vältetään tarpeetonta kuluttamista, kierrätetään tavaroita ja korjataan vikaantuneita tuotteita.

Sama pätee myös ekologiseen kotiin ja sisustamiseen. Kun kiinnität kotisi sisustus- tai remonttiasioissa huomiota ympäristöystävällisesti tuotettuihin tavaroihin ja pintamateriaaleihin, kunnostat vanhoja huonekaluja ja vältät kaiken ostamista uutena, on kotisi jo hyvällä tiellä kohti ekologista kotia.

Kuinka monta pyyhettä oikeasti tarvitset?

Sisustussuunnittelija- ja bloggaaja Susanna Vento haluaa kiinnittää huomiomme myös tavaran määrään.

”Laske kuinka monta pussi- ja aluslakanaa sinulla on kotonasi. Mieti sitten, tarvitsetko niitä kaikkia. Itse asiassa pärjäät varsin hyvin yhdellä laadukkaalla lakanasetillä asujaa kohti: kun peset lakanat aamulla, ovat ne taas illalla uudelleen valmiit käyttöön. Laadukkaista luonnonmateriaaleista valmistetut lakanat kestävät käytössä pitkään”, Susanna Vento vinkkaa.

Hän painottaa kuitenkin sitä, ettei omaa lakanakaappia kannata rynnätä tyhjentämään heti samantien. Käytä vanhat lakanat ensin loppuun ja kierrätä ne hyötykäyttöön matonkuteiksi, siivousräteiksi tai eläinsuojeluyhdistykselle eläinten makuualustoiksi. Sama pätee myös muihin tekstiileihin, kuten pyyhkeisiin.

Näin sisustat ekologisesti

  • Mieti mitä ostat. Osta vain tarpeeseen, ja osta silloin vastuullisesti tuotettuja, laadukkaita tuotteita, jotka kestävät pitkään.
  • Suosi luonnonmateriaaleja.
  • Anna vanhalle huonekalulle uusi elämä. Jos huonekalu on tullut käyttötiensä päähän, mieti, voitko hyödyntää sitä jotenkin muuten. Tuolista voi tehdä alustan kukkaruukulle, hyllystä voi tulla kenkäteline.
  • Kierrätä tekstiilit ja huonekalut, hyödynnä esimerkiksi alueesi Facebook-kierrätysryhmiä.
  • Vältä muovia keittiössä. Vaihda muoviset lastat ja kauhat puisiin ja teräksisiin. Hanki astiasarjoja, joiden osia voit hyödyntää esimerkiksi ruoan valmistamisessa ja myös säilyttämisessä.
  • Pyri pääsemään eroon muovipakkauksista esimerkiksi hyödyntämällä pesunesteiden täyttöpakkauksia ja käyttämällä palasaippuaa.
  • Kun remontoit, ota selvää tapettien ja maalien sisällöistä. Vähäpäästöisiä ja ekologisia vaihtoehtoja on saatavilla jo monella valmistajalla.