Lähes 70 prosenttia Suomen ilmastopäästöistä syntyy kotitalouksien kulutuksesta. Mitä yksittäinen ihminen voi tehdä, jotta hän voisi pienentää omaa osuuttaan ilmaston kuormittamisessa?

Mahdollisuudet muutoksen toteuttamiseen ovat hyvin henkilökohtaisia, mutta tietoa ja apua oman kulutuskäyttäytymisen muuttamiseen voi löytää monista eri lähteistä. Yksi tällainen on Helsingin seudun ympäristö ympäristöpalvelut HSY:n kehittämä Ilmastotreeni, johon kuka tahansa voi osallistua maksutta.  Siinä osallistujia ohjataan parempiin arjen valintoihin asumisen, liikkumisen, ruuan ja kulutustottumusten tiimoilta personal trainereiden innostamina.

Valitse treeniohjelma

Jos et ole valmis muuttamaan pienempään asuntoon, käymään pikaisessa viileässä suihkussa ja ryhtymään vegaaniksi, löytyy treeneistä myös kevyempiä keinoja. Ilmastotreenissä osallistuja valitsee yhden treeniohjelman seuraavista teemoista: ruoka, kulutustottumukset, asuminen ja liikkuminen. Osallistua voi myös useamman teeman ohjelmaan samanaikaisesti. Palvelu on maksuton, ja sen käyttämisen voi aloittaa milloin tahansa.

Ilmastotreeni-palvelu on tarkoitettu kaikille jotka ovat kiinnostuneita ilmastoystävällisemmästä elämästä. Treeniohjelmat kestävät neljä viikkoa, ja valmennukseen kuuluu viikkokirje, valmennusvideoita, viikkotehtäviä, suljettu FB-ryhmä sekä livechatteja. Palveluun voi rekisteröityä osoitteessa www.ilmastotreeni.fi.

Testaa hiilijalanjälkesi

Jos neljän viikon treeni tuntuu vaikealta, voit löytää arjen muutokseen apua myös muualta.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran sivuilla on useita testejä, jotka auttavat ymmärtämään, mistä kaikesta kotitalouksien ilmastoa kuormittavat päästöt syntyvät. Sinulle soveltuvia arkeen liittyviä hyviä tekoja löydät sivuilta https://www.sitra.fi/hankkeet/100-fiksua-arjen-tekoa/.  Voit myös löytää apua elämäntapatestin avulla, testin löydät osoitteessa https://elamantapatesti.sitra.fi/ . Sitran hiilijalanjälkitesti kertoo, miten arjessa tekemäsi valinnat kuormittavat ympäristöämme.  Oman hiilijalanjälkesi voit laskea sivulla https://www.sitra.fi/tulevaisuussanasto/hiilijalanjalki/