Jos vanha mökki on terve, eli siinä ei ole hometta tai lahoa, usein se kannattaa korjata. Mutta mitä kunnostus maksaa?

Rakennusinsinööri Ville Forsström on toiminut noin 15 vuotta rakennusyrittäjänä Tammisaaren seudulla. Byggcenter Forsström Ab on nelimiehinen yritys. Hänen mukaansa vanha mutta terve mökki kannattaa korjata. Vaikka peruskuntoisen mökin julki­sivut repsottavat, mökin korjaaminen on todennäköisesti järkevää.

Forsström purkaisi vanhan mökin, jos vaikkapa sen katto vuotaa siten, että mökin rakenteet ovat vaurioituneet. Jos välttämättä haluaa uutta vastaavan mökin, sen loihtiminen huonokuntoisesta perusmökistä ei kannata.

”Hirsimökki on helpoin korjattava, sillä hirsimökiltä edellytetään muita mökkejä vähemmän eristeitä, ja hirsimökin sallittu energialuku saa olla heikompi kuin lautarakenteisessa mökissä. Hirsi on hyvä ja hengittävä materiaali, kunhan se on pidetty kunnossa”, Forsström erittelee.

Hän painottaa, että oleellista vanhan mökin kunnostuksessa on lisäeristäminen. Tyypillisesti 1950–1970-lukujen mökeissä on vain viisi tai korkeintaan kymmenen senttiä eristettä. Forsströmin mökkieristämisen nyrkkisääntö on se, että jo 15 senttiä eristettä riittää seiniin, jos mökkiä käytetään talviaikana vain harvakseltaan. Lattiaan riittää 20 senttiä eristettä ja yläpohjaan vähintään 30 senttiä.

”Mökeissä on yleensä kymmenen sentin syvyinen runko. Jos uusii eristeet, sillä todennäköisesti pärjää kesäoloissa. Ei kannata kasvattaa eristevahvuutta edes 20 senttiin, kun se muuttaisi joko sisä- tai ulkovuorausta runsaasti ja tulisi turhan kalliiksi”, Forsström opastaa.

Hän suosii eristeistä luonnonmukaisia vaihtoehtoja: puukuitua tai pellavaa.

”Varsinkin vapaa-ajan asuntoon, jossa ei ole koneellista ilmanvaihtoa, hengittävä eriste sopii. Se kestää myös mökin kylmäksi jättämisen”, Forsström perustelee.

Kunnostus yksilöllistä

Suomen Rakennusasiantuntijat Oy Jyväskylän toimitusjohtaja, rakennusinsinööri Ari Pellinen arastelee hinta-arvioiden kertomista. Hän ei halua antaa liian myönteistä kuvaa rakentamisen hinnoista, sillä niin rakentamisoloissa kuin rakennuksissa on monia muuttujia.

”Mökin rakentamisessa on kyse pienistä määristä. Jos vaihdetaan yksi ikkuna Paraisten mökkiin tai sinne vaihdetaan kymmenen ikkunaa, yksikköhinta on aivan erilainen. Samoin yhden oven vaihto tulee suhteellisesti paljon kalliimmaksi kuin oven vaihto muun remontin osana”, Pellinen konkretisoi.

Yksikköhintaa saisi kaiketi alemmaksi, jos seudun mökkiväen remontit sattuisivat samalle ajalle. Kuitenkaan Pellinen ei ole kohdannut edes kahta mökkinaapuria, jotka olisivat tilanneet samanaikaisesti remontin molempien mökeille.

”Usein tontilla on mökki ja erillinen, usein mökkiä vanhempi sauna. Useimmiten ne ovat eri aikakausilta, joten niidenkään ikkunoita ei vaihdeta samaan aikaan”, Pellinen täydentää.

Myös kohteen lähestyttävyys vaikuttaa isosti työmäärään. Työ helpottuu, jos tavarat saa tuotua liki rakennuspaikkaa tai paikalle saa kätevästi kohteeseen sopivimmat rakennustelineet.

”Jos ikkunan viereen ei pääse nosturilla ja ikkuna on niin korkealla, että siihen vaaditaan telineet, ikkunan vaihtoon tarvittava aika moninkertaistuu”, Pellinen sanoo.

Jos kuitenkin puretaan

Hän huomauttaa, että vanhan mökin purkajan pitää ennakoida myös purkutavaran lajittelu. Jätelain mukaan jo rakennuslupavaiheessa rakennushankkeeseen ryhtyvän pitää ilmoittaa rakennusvalvontaan arvio, paljonko rakennuksesta tulee betonia, rautaa, terästä, lasia ja puuta. Purkukustannukset voi arvioida laskurilla.

”Pahimmillaan vaikkapa 1970-luvulla tehdyssä mökissä katto ja seinät saattavat olla minerit-levyä ja sisähormissa voi olla asbestia. Asbesti pitää poistaa asbestityönä, mikä nostaa purkukustannuksia monella tonnilla”, Pellinen varoittaa.

Lue lisää:

Joskus on vain purettava

Mitä mökin kunnostus maksaa?

Esimerkkihintoja (€), kun vanhaa mökkiä uusitaan

Byggcenter Forsström, Tammisaari

Peltikatto 8 500 €

Julkisivu 10 000 €

Ikkuna 120 cm x 150 cm kolmelasinen 750

Ulko-ovi 1 500 €

Takka 3 000

Porakaivo –

Yhteensä 23 750 €

Rakennus ja Saneeraus Lahtinen Ay, Ylöjärvi

Peltikatto 2 500 €

Julkisivu 2 800 €

Ikkuna 120 cm x 150 cm kolmelasinen 450 €

Ulko-ovi 550 €

Takka 1 600 €

Porakaivo 2 500 €

Yhteensä 10 400 €

Suomen Rakennusasiantuntijat*, Äänekoski

Peltikatto 6 755 €

Julkisivu 7 210 €

Ikkuna 120 cm x 150 cm kolmelasinen 645 €

Ulko-ovi 720 €

Takka 7 500 €

Porakaivo 9 500 €

Yhteensä 32 330 €

Lähde: Urakoitsijat. Hinnat vuodelta 2020 ovat keskimääräisiä ja suuntaa antavia. *Arviot perustuvat yhtiön omiin tietokantoihin, yhtiö ei itse urakoi.