Robottileikkuria valittaessa ensimmäinen vaatimus on yleensä nurmialueen koko. Seuraavaksi kannattaa pohtia robotin kykyä hoitaa haastavat (epätasaiset ja sokkeloiset) alueet. Tämän jälkeen yleensä ostopäätökseen vaikuttaa etähallintamahdollisuus sekä toimintojen ja hallittavuuden monipuolisuus.

Parhaimmillaan robottileikkurin saa vaikka valmiiksi asennettuna, mutta ne on helppo asentaa itsekin. Käyttöönottoon ja asentamiseen menee pihan mukaan 2–4 tuntia.

Hyvien, pienemmille pihoille suunniteltujen robottileikkureiden hinnat alkavat noin tuhannesta eurosta, ja suurin tarjonta on noin 1 500 euron leikkureissa. Sijoittamalla enemmän rahaa saa enemmän leikkuukapasiteettia ja toiminnallisia ominaisuuksia. Merkkituotteiden kaikki mallit ovat hyviä ja luotettavia, maksavat ne sitten tuhat tai neljätuhatta euroa.

Automaatio tuli puutarhaan

Myös kastelujärjestelmät yleistyvät puutarhanhoidossa. Ne ovat parhaimmillaan pitkälle automatisoituja. Kastelujärjestelmä saadaan toimimaan yhdessä robottiruohonleikkurin kanssa. Kun on sateetonta ja kuivaa ja nurmikko kellastuu, robottileikkuri lopettaa leikkaamisen ja kastelujärjestelmä aktivoituu ja elvyttää nurmikon vihreäksi ja hyvinvoivaksi.

Kuluttajat haluavat nyt helppokäyttöisiä, kevyitä, hiljaisia ja tehokkaita laitteita. Yhä useampia aiemmin vain polttomoottorikäyttöisiä puutarhakoneita saa nyt myös akkukoneina. Suosittuja ovat  akkutuoteperheet, joissa sama akku käy moneen eri tuotteeseen. Akkutuotteiden suosio perustuu  ympäristöystävällisyyteen, helppokäyttöisyyteen, keveyteen ja mataliin käyttökuluihin.

”Tuoreen kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien luottamus on nyt korkeimmillaan sitten vuoden 2010. Sekin luo uskoa hyvään puutarhatuotesesonkiin”, Pienkonejaoston asiamies Hannu Kyyhkynen sanoo.

Lue robottiruohonleikkureiden testi TM Rakennusmaailmasta 4/17.