Moderni, energiatehokas ja puhtaasti polttava tulisija voi puolittaa vanhan tulisijan pienhiukkaspäästöt ja tuoda selvää säästöä lämmitysenergialaskuissa.

Noin puolessa miljoonassa omakotitalossa tulisijaa jo käytetään täydentävänä lämmitysmuotona lähes päivittäin marraskuusta huhtikuuhun.

”Suorasähkölämmitystaloissa tulisijalla aktiivisesti lämmittämällä sähkölaskusta pystytään säästämään vuosittain jopa reippaasti toistatuhatta euroa. Mitä suurempi talo ja varaava tulisija ovat, sitä suurempia säästötkin voivat olla”, Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry:n hallituksen puheenjohtaja Harri Järveläinen kertoo.

Hän antaa esimerkin vuosisäästöistä. Esimerkiksi 1980-luvulla rakennetun 140 neliön sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuinen sähkönkulutus on keskimäärin 25 000–28 000 kilowattituntia (kWh) vuodessa. Lämmityksen osuus sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuisesta sähkönkulutuksesta on noin kaksi kolmasosaa, eli 16 000–18 000 kWh. Säännöllisellä tulisijojen käytöllä marras-maaliskuun aikana lämmitykseen käytetty sähkönkulutus voidaan puolittaa.

Pientalojen käyttämän sähkön hinta on keskimäärin noin 19 senttiä kilowattitunti. Lämmitykseen käytettävän sähkönkulutuksen puolittaminen tuo siis esimerkkikotitaloudelle 1 520–1 710 euron vuotuiset säästöt.

Moderni tulisija, enemmän säästöjä

Monessa suomalaisessa pientalossa on usein alkuperäinen ja tekniikaltaan jo vanhentunut tulisija. Suomalaiset tulisijavalmistajat ovat kuitenkin viime vuosina panostaneet todella paljon polttotekniikan kehittämiseen, joten modernit tulisijat ovat aikaisempiin verrattuna verrattomasti energiatehokkaampia. Niillä puulämmittämisen energiatehokkuutta voidaan parantaa 20-50 prosenttia.

”Se tarkoittaa säästöä sähkölaskussa jopa 500–1 000 euroa – edellyttäen tietenkin, ettei sähkön hinta taas nouse.”

Vaikka uusien rakennusten energiatehokkuus ja kiinteistöautomaatio ovat kehittyneet huimasti, tulisija on silti säilyttänyt asemansa ainoana, sähköstä rippumattomana lämmityslaitteena. Sähkön jakeluverkoston häiriöt kireiden pakkasjaksojen aikana korostavat tulisijojen merkitystä varalämmönlähteenä, kun muut sähköstä riippuvat järjestelmät eivät kykene toimimaan.

Lue lisää:

Millainen tulisija piharakennukseen? Huomioi nämä

Puunpoltolle tarvitaan nopeasti puhdistustekniikoita