Mökin ostoa suunnitellessa kannattaa kohteeseen tutustua huolellisesti ennen ostopäätöstä. Tarkistuslistalle kannattaa laittaa ainakin mökin perustusten ja vesikaton kunnon tarkistaminen.

Hyvä tapa varmistua mökin todellisesta kunnosta on teettää puolueeton kuntotarkastus. Kun hankinnassa on vanhempi mökki, on hyvä pohtia kuinka paljon rahaa menee myös mökin mahdolliseen remontointiin.

”Turvallisuuden kannalta merkittävä asia, mitä moni ei tule ajatelleeksi, on sähköjen uusiminen. Vanhojen mökkien sähköjärjestelmissä voi olla puutteita, ja pahimmillaan sähköt on itse vedetty vuosikymmeniä sitten. Kun vanhaa sähköjärjestelmää kuormitetaan tuomalla mökkiin paljon uutta tekniikkaa, riski esimerkiksi sähköpalolle kasvaa huomattavasti”, painottaa Ifin mökkivakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

”Uudemmissa mökeissä taas on hyvä selvittää erityisesti märkätilojen kunto sekä kiinnittää huomiota lämmitysjärjestelmään.”

Vinkit mökkikaupoille

1. Kiinnitä huomiota tontin ja ympäröivän maaston muotoihin ja rakennusten sijoitteluun. Mökkitontilta ei välttämättä löydy toimivaa sadevesi- ja salaojajärjestelmää, jolloin on ratkaisevaa, millaisella paikalla mökki sijaitsee. Onko se esimerkiksi rinteessä siten, että sulamisvedet ohjautuvat rakennukseen?

2. Katso mökin perustuksia: onko sokkelissa kosteusjälkiä tai halkeamia, jotka voivat kieliä rakennuksen painumisesta. Jos rakennuksen alla on ryömintätila, kannattaa tarkistaa, ettei siellä ole merkkejä kosteus- tai lahovauriosta. Huomioi myös, että alapohjassa on riittävä tuuletus.

3. Käy läpi vesikaton ja erityisesti läpivientien kunto. Jos mökissä on tuulettuva yläpohja, kiipeä katsomaan, onko esimerkiksi piipun ympärille päässyt vuotamaan vettä.

4. Tarkistuta tulisijojen ja hormien kunto nuohoajalla myyjän kanssa sovitusti joko kaupan yhteydessä tai sen jälkeen. Selvitä myös, milloin ne on nuohottu edellisen kerran.

5. Selvitä myyjältä mökin huolto- ja korjaushistoria.

6. Varmista, onko mökin jätevesijärjestelmä nykyisen jätevesiasetuksen mukainen, ettei sen uusimistarve tule yllätyksenä.

7. Mökki tarvitsee aina oman vakuutuksen: varmista, että mökkivakuutus on voimassa heti siitä hetkestä, kun omistusoikeus siirtyy.