Mökkeilijä nauttii luonnonläheisyydestä ja arvostaa omaa rantaa, sähköä ja biojätteiden kompostointimahdollisuutta. Vesivessaa ei mökille kaivata.

Biolanin kyselyn mukaan mökki koetaan ensisijaisesti rentoutumispaikkana, jossa arvostetaan biojätteiden kompostointimahdollisuutta, omaa rantaa ja sähköä. Mökkeilijä on valmis tinkimään joistakin mukavuuksista. Kyselyn vastaajista lähes kolme neljästä pitää vesivessaa mökillä turhana. Sen sijaan nykyaikaisen kuivakäymälän huussiin haluaa peräti 78 prosenttia vastaajista.

Koronan aikaan mökkien käyttöaste on kohonnut ja useimmat toivovat, että mökki soveltuisi ympärivuotiseen käyttöön. Saunan lämmitys on mielekkäin mökkipuuha, seuraavina ovat sadonkorjuu, ruoanlaitto ja kompostointi.

Peräti 92 prosenttia vastaajista pitää tärkeänä, että mökillä voi kompostoida biojätteet. Kompostointimahdollisuus on yhtä tärkeää niin omistus- kuin vuokramökeilläkin.

”Mökillä biojätettä kertyy yhtä paljon kuin kotona, ja biojätteen kompostointi ehkäisee roska-astian haisemista. Lähes kaikki vastaajat iloitsevat siitä, että kompostoimalla pääsee helposti eroon keittiön biojätteestä ja sivutuotteena saa ilmaista multaa mökkipuutarhaan. Kompostointi on ehdottomasti myös ekoteko”, innostuu Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Huussi ei saa haista

Vain 28 prosenttia kyselyyn vastanneista mökkiläisistä haluaa mökille vesivessan. Peräti 78 prosenttia pitääkin tärkeänä, että mökkihuussista löytyy nykyaikainen kuivakäymälä. Haju ei enää ole este kuivakäymälän hankkimiselle. Vastaajista 93 prosenttia on vakuuttunut, että nykyaikainen kuivakäymälä ei haise ja 79 prosenttia pitää sen tyhjentämistä siistinä puuhana.

”Joillakin saattaa vielä olla mielikuva perinteisestä mökkihuussista, jossa leijaili sekä voimakas virtsan haju että parvi kärpäsiä. Nykyaikaiset kuivakäymälät eivät haise ja tyhjennyskin on helppoa. Jos jonkun mökin pihan perällä vanhanaikainen hajuhirvitys vielä on, niin nyt olisi korkea aika laittaa huussiasiat kuntoon; sekä ympäristö että mökkeilijät kiittävät uudistusta”, kertoo Kerttula.

Kuivakäymälä ei tarvitse vettä, mikä vähentää jätevesien määrää ja puhdistustarvetta. Oikein käsiteltynä käymäläkomposti on hyvää lannoitetta mökkipihaan.

Biolanin mökkikysely toteutettiin kesäkuussa 2021 ja siihen saatiin yhteensä 3 173 vastausta.

Tärkeintä mökillä

1. Biojätteiden kompostointimahdollisuus 92 %
2. Oma ranta 84 %
3. Sähköt 79 %

4. Nykyaikainen kuivakäymälä huussissa 78 %
5. Kukkaistutukset 67 %

Biolanin kyselytutkimus 2021