Monella mökillä vietetään tulevana viikonloppuna huvilakauden päättäjäisiä. Lomien loppu hiljentää syyskuussa suomalaiset mökit ja saa murtomiehet kiinnostumaan niistä.

Varkaita houkuttelevat mökkien syrjäinen sijainti ja murtautumisen helppous.

”Vaikka kesämökkien pinta-alat ja varustelutaso ovat kasvaneet viime vuosina, on niiden murtosuoja monesti heikko”, kertoo kodinturvan asiantuntija Markku Ryynänen Abloy Oy:stä.

Mökkimurtoja on hankala selvittää, jos mökillä on viimeksi käytä viikkoja aikaisemmin, eikä tekijästä ole havaintoja. Varastettu omaisuuskin on todennäköisesti myyty jo eteenpäin.

Suojaa mökki murtoyritykseltä

1 Vie arvoesineet kaupunkiin. Varkaat etsivät mökeiltä esimerkiksi elektroniikkaa, arvoastioita, alkoholia ja aseita. Myös veneiden perämoottorit ovat haluttua tavaraa. Jos joudut jättämään arvoesineitä mökille, valokuvaa ne ja ota sarjanumerot talteen.

2 Jätä verhot auki. Näin varkaat näkevät, ettei mökissä ole mitään anastettavaa.

3 Laita ovet lukkoon. Varmista, että mökkisi lukko on nykyaikainen takalukittava lukko. Älylukko on hyvä vaihtoehto, jos mökkiä käyttää useampi perheenjäsen tai siellä vierailee vaihtuvia vuokralaisia. Jotkin älylukot hälyttävät murtoyrityksistä paikan päällä ja lähettävät tiedon myös omistajan matkapuhelimeen.

4 Lukitse lähtiessäsi myös ulkorakennukset. Älä piilota edes ulkorakennusten avaimia kynnysmaton alle tai muualle tontille, vaan vie kaikki avaimet kaupunkiin.

5 Älä jätä varkaille murtautumista helpottavia välineitä. Siivoa harjat, haravat, kirveet ja muut kättä pidemmät työkalut lukkojen taakse.

6 Seuraa mökin tilannetta myös talvella. Pyydä mökkinaapuria tai paikallisia asukkaita tarkistamaan, että paikan päällä on kaikki kunnossa. Myös mökin etävalvontaan on nykyisin tarjolla edullisia laitteita: wifi-valvontakameran avulla mökkiä voi seurata helposti oman puhelimen välityksellä, ja liiketunnistimet hälyttävät, mikäli liikettä havaitaan. Kameravalvonnasta ja murtohälyttimistä kannattaa tiedottaa näkyvästi tarroilla ja kilvillä.

7 Liiketunnistimilla ja etäohjauksella syttyvät valot suojaavat koko tonttia. Valo on erityisesti pimeinä syysiltoina tehokas voronpelotin. Ulkotiloissa tai sisällä mökissä syttyvät valot antavat asuttua vaikutelmaa.